Panaxiadom väntas i dag

Uppdaterad
Publicerad

Panaxia försattes i konkurs i september 2012. Konkursförvaltaren bedömde att Panaxia använt kundernas dagskassor för att täcka hålen i den egna verksamheten.

I dag kommer domen mot de två före detta cheferna i värdeföretaget Panaxia.

Omkring 650 miljoner kronor av kundernas pengar saknades när företaget sattes i konkurs 2012. En del av pengarna har kunnat återvinnas, men omkring en halv miljard kronor har gått förlorade, enligt den förvaltarberättelse som har lämnats in till tingsrätten.

Panaxias konkurs

Två tidigare chefer i Panaxia har sedan åtalats för misstankar om en lång rad brott. Åtalet omfattar grov förskingring, grov stöld, grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Åklagaren John Keränen anser att de åtalade använt bolaget som sin privata ”plånbok”. För att dölja som ”lånen” togs pengar från nya kunder eller nästa dagskassa och skulden accelererade.

Straffvärdet ligger på fleråriga fängelsestraff anser åklagaren. Maxstraffet är sex års fängelse. De åtalade nekar till brott.

Panaxia var Sveriges tredje största värdetransportföretag. Bolaget hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Företagets konkurs orsakade stora störningar i handelns kontanthantering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panaxias konkurs

Mer i ämnet