Jargalsaikhan Itget under skolstrejken på sin skola Globala gymnasiet. Foto: SVT

Pappan tjänade för lite – nu kan sonen bli utvisad

Uppdaterad
Publicerad

Jargalsaikhan Itgelt, eller Jagaa som han kallas, har tillsammans med sin familj bott i Sverige sedan 2010. I fjol fick familjen beskedet att de får avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd – och nu kan Jagaa ensam tvingas flytta tillbaka till Mongoliet där de bodde tidigare.

Familjen Itgelt sökte permanent uppehållstillstånd i Sverige, efter att ha bott här i nästan sju år och med arbetstillstånd sedan 2012. Men på grund av att pappan i familjen haft för låg inkomst avslogs ansökan. Efter avslaget sökte familjen i stället asyl, något som även det fick avslag.

Därför är familjen tillbaka till att söka arbetstillstånd, som de hade tidigare. Något som enligt familjens advokat Andreas Karlsson troligtvis kommer godkännas.

Måste söka uppehållstillstånd

Men det hjälper inte familjens äldsta son Jagaa. Då han hunnit fylla 18 år innebär det att han ensam måste åka till svenska ambassaden i Peking för att söka uppehållstillstånd för bosättning i Sverige.

LÄS MER: Klasskompisarna strejkar för att Jagaa ska slippa utvisas

Väl ute ur Sverige får han inte återvända utan uppehållstillståndet, något som i praktiken innebär att han kommer behöva åka tillbaka till Mongoliet – tills processen är klar.

– Handläggningstiden ligger på ett år, så det troliga är att han skulle behöva vara i Mongoliet så länge, säger Andreas Karlsson.

Att åka är helt ofattbart

Jagaa är enligt Andreas Karlsson en helt vanlig kille som snart ska ta studenten. Att åka till Mongoliet helt ensam i ett år är helt ofattbart. Men det verkar inte heller finnas mycket annat Jagaa kan göra för att lösa situationen.

– Ingenting som är troligt, eller rimligt, säger Andreas Karlsson.

Skolstrejken, kommer den kunna hjälpa till?

– Inte juridiskt. Man kan teoretiskt tänka sig att migrationsverket kan snabba på beslutsprocessen.

Migrationsverket: Asylansökan som ställer till det

Lagen säger att man som barn får vistas i Sverige på sina föräldrars arbetstillstånd tills man fyller 21 år. Migrationsverket vill inte uttala sig i specifika fall, men om man till exempel har haft ett arbetstillstånd, sedan sökt asyl och till sist sökt arbetstillstånd igen innebär det att ”21-årsregeln” inte längre gäller.

Så som det varit i familjen Itgelts fall.

– Problemet i sådana här fall är när man byter spår. Hade det inte varit en asylansökan mellan arbetstillstånden så hade det inte varit några problem, säger Alexandra Elias som är presskommunikatör på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.