Foto: Christine Olsson/TT

Passhandläggare bokade falska tider för att ta ledigt

Uppdaterad
Publicerad

Tre anställda på en passexpedition i Stockholm har bokat in hundratals falska tider. De kände att arbetsbelastningen var för hög och ville få det lugnare på arbetet, enligt anmälan till polisens personalansvarsnämnd. Nu riskerar de disciplinstraff och löneavdrag.

Det var i slutet av maj som chefer på en passexpedition i Stockholm anade att något var fel med tidsbokningarna. Efter en kontroll av bokningssystemet visade det sig att tre handläggare hade bokat ett stort antal tider för beställning av pass, utan att någon kommit till expeditionen.

Tipsade kollegor om fejkbokningar

En av de tre handläggarna har själv gjort minst 650 falska bokningar. I våras ska han ha upptäckt att det gick att boka falska tider för att jobba mindre och tipsat sina kollegor om detta. Mannen uppger i anmälan att handläggarna kände sig ”väldigt pressade och stressade på jobbet”, och att cheferna inte gjorde någonting åt problemet.

Enligt en intern utredning har totalt 2.390 uppenbara felaktiga bokningar gjorts, av dem har de tre handläggarna svarat för drygt 1.000 stycken. Hur fejkbokningarna påverkade väntan på att få en tid på passexpeditionen framgår inte av anmälan.

Riskerar avdrag på lönen

Mannen som har gjort flest fejkbokningar bör tilldelas ett kännbart löneavdrag, enligt hans chefer. Påföljden för de andra två ska inte stanna vid en varning, skriver cheferna i anmälan.

En åklagare har undersökt ärendet, men bedömer att ingen förundersökning om brott ska inledas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.