Patienten gick direkt till attack mot taxiföraren som skulle ta personen hem. Foto: SVT

Patient försökte strypa taxichaufför

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatripatienten hade precis skrivits ut efter att ha tvångsvårdats. Under hemfärden i färdtjänsttaxin i Stockholm ska hen ha attackerat föraren och försökt strypa denne med en telefonsladd.

Patienten har en komplex psykiatrisk problematik med bland annat Aspergers syndrom, återkommande depressioner och ångest, enligt en Lex Maria-anmälan. Trots detta så skrevs hen ut från Norra Stockholms pskykiatri på St Görans sjukhus i år, efter en kortare vårdtid. På vägen hem attackerade hen taxiföraren och försökte strypa föraren med en laddarsladd till en mobiltelefon, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”Vården är frivillig”

Ann-Charlotte Smedler är professor i psykologi vid Stockholms universitet. Hon säger att psykiatrin inte kan hålla kvar en patient mot dess vilja, om det inte finns en uppenbar risk att person själv eller dess omgivning kommer till skada.

– Vården är frivillig fram tills att man har uppenbara svårigheter. Att någon är sjuk och mår dåligt är inte tillräckliga skäl att kvarhålla någon. När handlar om en person har en instabil problematik kan det växla väldigt snabbt och det är alltid svårbedömt när det finns kraftiga svängingar i det psykiska tillståndet, säger hon.

Dömdes till rättspsykiatrisk vård

Efter attacken mot taxiföraren har patienten genomgått en rättspsykiatrisk utredning och dömdes senare till rättspsykiatrisk vård i tingsrätten.

En internutredning inledd efter händelsen.

– Det finns många exempel när man önskar att man kan gå tillbaka i tiden men det behöver inte betyda att man gjorde fel i den situation som var just då. Man kan ha rätt utifrån de förutsättningar som rådde, säger Ann-Charlotte Smedler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.