Verksamhetschef Göran Rydén utanför St. Görans sjukhus.

Patient misstänkt för våldtäkt på psykiatrisk vårdavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Den manliga patient som misstänks ha gett sig på en kvinnlig patient på länsakuten på St Görans sjukhusområde i Stockholm i onsdags, är anhållen misstänkt för våldtäkt.

– Vi ska nu utreda internt vad som har hänt och händelsen är polisanmäld, säger Göran Rydén, verksamhetschef på Norra Stockholms psykiatri.

I utredningen kommer man att se över sjukhusets rutiner för att liknande händelser inte ska kunna hända igen.

Är det vanligt att patienter utsätts för övergrepp av andra patienter?

– Mig veterligen är det inte det. På vår klinik är det inte så i alla fall. Men jag vet att det förekommit inom vården, men det är ovanligt, säger Göran Rydén.

”Offret som är ytterst drabbat”

Han säger att han är ledsen över det inträffade.

– Men givetvis är det offret som är ytterst drabbat, säger han.

Händelsen ska ha inträffat på en av sjukhusets psykiatriska vårdavdelningar, inte på själva akutavdelningen som tidigare uppgifter gjort gällande. Enligt Göran Rydén är det ännu inte bestämt om en lex Maria-anmälan kommer att göras.

– Det får utredningen visa.

Patientförening kritisk

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, ser mycket allvarligt på det som inträffat.

– Det är en fruktansvärd händelse som är helt oacceptabel. Detta borde inte kunna ske på en vårdavdelning och det är ytterst allvarligt att det skett just där, säger förbundsordförande Jimmie Trevett.

Han menar att den som söker vård måste vara övertygad om att det är en trygg miljö man kommer till. Han vill inte säga att en psykiatrisk vårdavdelning skulle vara en mer otrygg plats än andra men att det är viktigt att man nu går till botten med det som skett.

– Om det sker olika typer av övergrepp så är det oerhört viktigt att personalen tror på det som patienten berättar och just i detta fall verkar det ju som att sjukhuset tar det inträffade på stort allvar, konstaterar Trevett.

Han säger också att en sådan här händelse i värsta fall kan innebära att en sjuk person eller dess anhöriga, tvekar att ta kontakt med den psykiatriska vården om man inte vågar lita på att det är en säker miljö på avdelningen.

– Men att bara sätta in mer personal är inte lösningen. Det är viktigare med kvalité i vården än kvantité. I just detta fall bara konstatera att det uppenbarligen brustit när det gäller tryggheten för patienten, säger Jimmie Trevett.

Patienten som misstänks ha blivit våldtagen får nu vård och stöd av sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.