Foto: TT/Arkivbild

Patienter får sova på akuten – brist på sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har ett 59 patienter fått sova kvar på Karolinskas akutmottagningar istället för att slussas vidare till rätt mottagning. Vårdförbundet säger att en situation som denna skulle ha klassats som en akut krissituation för några år sedan.

59 patienter har fått övernatta på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i både Solna och Huddinge den senaste veckan på grund av platsbrist på de övriga avdelningarna.

Bristen på vårdplatser handlar i slutändan om bristen på sjuksköterskor och enligt Vårdförbundet är lönen den avgörande faktorn.  

Lösning: avlasta sjuksköterskorna 

Sveriges radio har pratat med sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) angående problemet men hon vill inte kommentera lönesättningen.

Men enligt henne finns det andra lösningar på problemet. 

– Det finns många saker man kan göra för att lösa sjuksköterskebristen. Man kan till exempel få regeringen att utbilda fler och det tycker jag är oerhört viktigt. Man kan också titta på vad vi kan avlasta våra sjuksköterskor med. Att servera mat eller bädda sängar eller tvätta eller skura golv eller vad det nu är – om det finns andra personalgrupper som göra en del av det utan att sätta den medicinska säkerheten på spel förstås.

”Akut krissituation” 

Enligt Vårdförbundet blir platsbristen på sjukhusen värre för varje år och att behöva sova kvar på akuten är inget ovanligt längre. 

– För några år sedan var det en akut krissituation om en patient låg kvar på akuten. I dag har det blivit så normalt, säger Liv Andersson, huvudskyddsombud på Karolinska Huddinge.

Enligt en rundringning som Svenska Dagbladet gjort är bristen på sjuksköterskor rekordstor i sommar. Det resulterar i att många vårdplatser stängs och i nästan alla landsting har det blivit vanligare med överbeläggningar, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.