M/S Kungshatt kommer att trafikera pendelbåtslinje 89 mellan Ekerö och Stockholm. Foto: Malin Hörlin.

Ny pendelbåtslinje startar på måndag

Publicerad

Båtarna går mellan Ekerö och Stockholm och ska avlasta rusningstrafiken in och ut från stan

På måndag den 22 augusti  börjar en ny pendelbåtslinje gå mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand i Stockholm. Målet är att avlasta Ekerövägen i rusningstrafik och underlätta pendlandet till och från Ekerö under tiden Förbifarten byggs.

Avgångarna är anpassade för att resa från Ekerö in mot stan på morgonen och åt andra hållet på eftermiddagen.

– Syftet med pendelbåtslinjen är primärt att avlasta Ekerövägen i rusningen och den landburna trafiken under arbetet med Förbifart Stockholm. Linjen är därför medfinansierad av Trafikverket, säger Fredrik Cavalli-Björkman, biträdande trafikdirektör på trafikförvaltningen.

Vanlig SL-taxa gäller

Pendelbåten kommer att ha två avgångar från Ekerö på morgonen och en på eftermiddagen, samt en avgång från Klara Mälarstrand på morgonen och två på eftermiddagen varje helgfri vardag.

Vanlig SL-biljett gäller, men man kan inte köpa biljett kontant ombord. Cyklar får tas med i mån av plats.

Den nya pendelbåtslinjen kommer att finnas på försöker under två år.

–  Der här är en del i arbetet med att hitta nya kollektivtrafiklösningar på vatten. Passagerarstatistiken inom SL:s pendelbåtstrafik visar på en kraftig ökning de senaste åren. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet resenärer med cirka 20 procent, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.