Mikroskopbild på ett ägg som befruktas med spermie

Insemination på lika villkor i länet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 30 augusti gäller högkostnadsskyddet vid assisterad befruktning även för ensamstående kvinnor. En möjlighet som tidigare bara funnits för par.

Sedan den första april i år kan ensamstående kvinnor få hjälp med assisterad befruktning enligt lag. Men ensamstående i länet har inte haft samma rättigheter som par.

Ensamstående kvinnor omfattas nämligen inte av de regler som gäller offentlig finansiering vid assisterad befrukning. Men från och med tisdag, den 30 augusti, är det ändring på det.

Efter råd från Sveriges kommuner och landsting (SKL) väntas Hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att även ge ensamstående rätt till ersättning vid assisterad befrukning. Samma regler kommer då att gälla för ensamstående som för par.

Då får du ersättning vid assisterad befruktning

* landstinget ersätter upp till sex inseminationer med donerade spermier eller upp till tre IVF-behandlingar med donerade spermier.

* kvinnan ska vara under 40 år, eventuellt kvarstående frysta embryon kan återföras fram till den behandlade kvinnans 45-årsdag.

* den ensamstående kvinnan ska vara över 25 år.

* patientavgiften är densamma som för par, det vill säga 350 kr.

* om den ensamstående kvinnan redan är vårdnadshavare till ett barn erbjuds inte offentlig finansierad assisterad befruktning.

Källa: SLL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.