Inrikesminister Andersn Ygeman (S). Foto: TT

Planerat polishus i Rinkeby försenat ett år

Uppdaterad
Publicerad

Polishuset i Rinkeby planerades vara färdigt till nästa sommar. Men nu står det klart att stationen kan öppnas tidigast våren 2018. Det innebär att Rinkeby kommer att ha varit utan polisstation i fyra år.

Våren 2014 stängdes poliskontoret i Rinkeby. Lokalerna skulle renoveras och verksamheten tillfälligt flyttas till Solna. Men det blev en betydligt längre frånvaro än det planerade halvåret.

– Det var mitt i omorganisationen och lokalerna bedömdes som för små för polisens verksamhet. Därför flyttade vi aldrig tillbaka, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva/Rinkeby.

Polishuset i Rinkeby

Det har nu gått över ett år sedan detaljplanerna kring det nya polishuset i Rinkeby presenterades. Ett 700 kvadratmeter stort polishus på Rinkeby allé med plats för 240 anställda, varav 130 poliser i yttre tjänst. Tidsplan? I drift sommaren 2017.

Försenat ett år

Men tidsplanen visade sig vara allt för optimistisk och ett nytt mål sattes: polishuset i Rinkeby planeras nu kunna öppna tidigast våren 2018. Det betyder att Rinkeby varit utan polisstation i fyra år.

– Vi vill ju flytta dit så fort som möjligt, för varje dag som går extra så är det sämre, säger Niclas Andersson.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) var inte sen med att hylla beslutet att öppna upp polisstationen i Rinkeby när planerna offentliggjordes 2015. Han beklagar nu att öppningen skjuts på framtiden men poängterar att polisen ändå är närvarande i området.

– Det tar tid att bygga en polisstation men det viktiga är att polisresurserna finns på plats, i Rinkeby och andra utsatta områden, för att skapa trygghet för medborgarna. Det är inte polisstationen i sig som är den främsta trygghetsinsatsen, säger han.

Så då kanske det inte är så allvarligt att polishuset blir försenat?

– Det är allvarligt eftersom polisstationen blir en trygghetssymbol för Rinkebyborna. Det är också allvarligt för polisen som får längre att åka för att vara i Rinkeby, säger Anders Ygeman (S).

”Närvaro inte samma sak som fysisk station”

Enligt lokalpolisområdeschefen i Rinkeby finns det en viktig aspekt med ett kontor i Rinkeby.

– Vi har en väldigt stor närvaro i våra centrum i dag och riktar våra resurser men det är inte samma sak som att ha ett fysiskt polishus där. Det blir ett viktigt symbolvärde att vara där, säger Niclas Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet