Foto: SVT

Polis misshandlades – får inget skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och beviljar inte en polis skadestånd efter en misshandel. Hovrätten anser att slaget mot polisen inte var kränkande.

– Det känns som våldet mot blåljuspersonal nu normaliseras, säger Carolina, polis i Rinkeby.

Det var i februari förra året, som Carolina och två av hennes kollegor åkte ut på ett larm i Vällingby, där ett 40-tal personer i en festlokal slogs med tillhyggen. När Carolina försöker stoppa den man som är mest drivande och aggressiv, trycker hon upp honom mot väggen för att förhindra honom från att slåss med andra i lokalen.

– Han försöker ta sig loss vid flera tillfällen. Till slut släpper jag honom med ena handen och slår honom med ett batongslag över benet för att han ska sluta. När jag släpper honom med ena handen då passar han på att slå mig med ett knytnävsslag i ansiktet, säger Carolina till SVT Nyheter Stockholm.

Skallad under ingripandet

Carolinas kollega blir i samband med ingripandet skallad av samma man. Den 22-årige mannen döms i tingsrätten för våld mot tjänsteman och ska enligt tingsrättsdomen betala skadestånd till båda poliserna. Men mannen överklagade domen till Svea hovrätt men där dömde man annorlunda.

Slaget är ingen kräkning

Hovrätten skriver att: ”Knytnävsslaget mot Carolina har utdelats i ett skede där hon tryckt upp XX mot en vägg och slagit honom med sin batong. Gärningen har alltså skett under ett ingripande där Carolina har tillgripit våld mot XX. I denna situation måste Carolina ha haft en mental beredskap inför att mötas av fysiskt motstånd. Med beaktande av detta anser hovrätten att XX angrepp mot Carolina inte har utgjort en sådan allvarlig kränkning av hennes personliga integritet som krävs för att kränkningsersättning ska utgå.”

Domen skapat starka reaktioner

Hovrättsdomen skapade starka reaktioner bland flera poliser och för Carolina blev domen ett värre slag än själva knytnävsslaget.

– Jag blir arg och besviken över att hovrätten värderar oss så lågt. Det känns som att gränserna suddas ut och att man kan bruka ännu mer våld mot oss poliser. Jag har valt ett utsatt yrke men det ska aldrig vara ok att bli slagen. Jag tycket att vi har en dålig uppbackning från rättsapparaten. Våldet mot blåljuspersonal normaliseras, säger Carolina som jobbar dagligen i Rinkeby.

Tillsätt en utredning

Nu kan Carolina bli återbetalningsskyldig till gärningsmannen.

– Jag tycket att justitieministern borde tillsätta en utredning om kränkningsersättning till poliser och andra liknande kategorier. Jag tror inte att lagstiftarens vilja var att särbehandla poliser i den här i utsträckningen, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Läs mer: Poliser fick ingen ersättning efter stenkastning i Tensta

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om ett liknande fall, där poliser inte fick ersättning när de blev utsatta för stenkastning i Tensta. Carolina kommer nu att diskutera beslutet med sitt fackförbund och se om de ska gå vidare med fallet.

– Det här är en utveckling åt fel håll, det gör mig ledsen och besviken, säger Carolina, polis i Rinkeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.