Polisen missar sina egna mål

Publicerad

Bara var tjugonde inbrott i Norrbotten gick vidare till åklagare och klarades upp under år 2011. Det var ett av sex nationella mål som polismyndigheten missade.

Antalet polisanmälda brott fortsätter att sjunka iNorrbotten som ligger på en smickrande femte plats i landet när gällerallmänhetens förtroende för polisen.

Men trots det missade polismyndigheten sex av sjuuppsatta nationella mål under 2011. Bara antalet alkoholutandningsprover fickgodkänt.

-Vi levererar en bra polisverksamhet i Norrbottenmen jag säger samtidigt att jag inte är nöjd. Därför att vi har sju nationella måloch vi lyckades inte nå mer än ett av de sju målen. Våldsbrott är en sån typdär vi kan påverka. Syns polisen ute på krogen händer färre brott och där harvi lyckats ganska bra,  sägerlänspolismästaren i Norrbotten, Håkan Karlsson.

När det gäller andra brott: våld i nära relation, våldi offentlig miljö, inbrott, narkotikabrott, tillsyn av farligt gods, kontrollav kör och vilotider så missade polismyndigheten målen.

Bara var fjärde anmälan om våld i offentlig miljögick vidare till åklagare och bara var tjugonde anmälan om inbrott.

-Vi kan inte vara nöjda över att sex procent avtillgreppsbrotten klaras upp även om det i en nationell jämförelse är ett ganskabra resultat. Vi ska göra allt i Norrbotten för att brotten ska klaras upp ochdå är sex procent ingen bra siffra. Jag är inte nöjd med 2011 års resultat utanvi måste utvecklas, säger Håkan Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.