Polisen beslagtog stor mängd automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen påträffade polisen ett tiotal automatvapen samt ammunition efter två tillslag i Stockholm. Fyra personer sitter nu anhållna misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.

– Jag tror att de här tillslagen har förebyggt ett antal våldsbrott, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i Söderort.

Det första tillslaget gjordes under lördagen när polisen genomförde en husrannsakan i en vindsfastighet i Fruängsområdet. Där hittade man fem stycken automatvapen samt ammunition.

– De bedömdes som fullt funktionsdugliga och bara att använda, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i Söderort.

I samband med tillslaget greps en man som senare anhölls misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Under tisdagen kommer mannen att begäras häktad.

Ytterligare tillslag i Bromma

Dagen efter, på söndagen, hittade polisen ytterligare fem automatvapen samt ammunition i samband med att de stannade ett fordon i Bromma. I bilen satt tre män som greps. Männen anhölls senare och är precis som mannen som greps under lördagen misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.

– Jag tror att de här tillslagen har förebyggt ett antal våldsbrott, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i Söderort.

”Tydligt att fler har haft tillgång”

Polisen är övertygad om att vapnen varit ämnade att användas i grova våldsbrott och att det finns fler personer som haft kännedom om vapengömman i Fruängen.

– Nu ska utredningen visa var de kommer ifrån och vilka som varit involverade i hanteringen och om de använts i brott som redan genomförts, säger Manne Jönsson och fortsätter:

– Det är tydligt att det finns fler personer inom den grova brottsligheten i Stockholms län som har haft tillgång till det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.