Foto: Emma Svensson

Polisen går igenom alla festivalanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska nu ha möten med ungdomar för att höra hur vanligt de anser att sexuella trakasserier är och dessutom gå igenom alla anmälningar om sexuella ofredanden från We are Stockholm-festivalen för att se om det krävs fler utredningsågärder.

Efter de uppmärksammade sexuella ofredandena under ungdomsfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården i somras har nu rikspolischefen beslutat om ett antal åtgärder för att försöka lösa problemet med tafsanden och trakasserier.

Bland annat ska regionpolischefen i Stockholm gå igenom alla anmälningar rörande sexuella ofredanden som skedde under festivalen både under 2014 och 2015 för att se om det behövs ytterligare utredningsåtgärder.

Övergrepp på festival

– Det är viktigt att vi gör en utredning i den här frågan för att se om vi har gjort något fel och för att se över om vi har något att läsa av inför framtiden, skriver rikspolischef Dan Eliasson på polisens hemsida.

Möten med ungdomar

Polisen ska också lyssna på ungdomar, i varje lokalpolisområde ska polisen ordna möten med ungdomar och prata med dem för att höra vad de själva tycker om sexuella trakasserier bland unga och vad ungdomarna tror är bästa sättet att förebygga och åtgärda ofredandena.

Sedan tidigare har rikspolischefen gått ut med att han gett Nationella operativa avdelnignen i uppdrag att göra en nationell kartläggning om förekomsten av sexuella ofredanden i folksamlingar eller offentliga platser bland ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet