Polisen kraftsamlar inför derbyt

Uppdaterad
Publicerad

I dag spelas det första derbyt på Tele2 Arena, samma arena som var skådeplats för den kaosartade matchen mellan Hammarby och Gais.

AIK-supportrarna har bestämt sig för att ladda upp på Medborgarplatsen och marschera från därifrån till Tele2 Arena.

Men på de Hammarbymärkta krogarna kring Medis är de inte välkomna.

Första derbyt på Tele2 arena

– De är inte välkomna här. Vi är ju Bajenland här, och det är grönt och vitt som gäller här, säger Christian Wapnig, restaurangchef på Kvarnen.

Men utan halsduk ska det gå bra att komma in, oavsett lagsympatier.

– Vi släpper inte in dem, men tar de av sig fotbollskläderna så släpper vi in alla, säger Christian Wapnig, restaurangchef på Kvarnen.

”Inga som osar Djurgården eller AIK”

Även på Gröne Jägaren har man bestämt sig för att inte släppa in supportrar med fel färger.

– Vår policy kommer att vara inga tröjor eller halsdukar som osar Djurgården eller AIK. Det här är lite av ett Bajenställe kan man säga. Det är ett Bajenställe, säger Robin Johansson, restaurangchef på Gröne Jägaren.

Det är bara en vecka sedan som skandalmatchen mellan Hammarby och Gais spelades. Ett 40-tal huliganer, många maskerade, forcerade dörrar som var låsta på Tele2 Arena, och kastade stolar och burkar på Gaissupportrarna. Polisen är medvetna om att det finns en risk med att AIK-supportar samlas på Södermalm.

ABC: Ni följer ju huliganerna på hemsidor. Finns det några indikationer på konfrontationer?

– Inför ett derby finns det ju alltid en massa information. Det är ju vår uppgift att skilja antaganden från fakta, och det är ett arbete som pågår kontinuerligt, säger Lars Byström, presstalesman på polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första derbyt på Tele2 arena

Mer i ämnet