Flickor sexfilmas och läggs ut på sociala medier. Sedan utpressas de för att utföra fler sexhandlingar. Foto: TT

Polisen larmar: Sexutpressning bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Flickor som luras att utföra sexuella handlingar smygfilmas och utpressas på sociala medier. I ett öppet brev till föräldrar vädjar nu polisen till föräldrar att vara uppmärksamma på en uppseglande trend bland unga.

Det handlar om en organiserad form av utpressning där den gemensamma nämnaren är att filmer publiceras på sociala medier. Polisen i Globenområdet går nu ut med en varning till tonårsföräldrar.

”I det ena fallet kan killkompisar till en tjej bjuda med henne till en avskild plats, där ber sedan killarna flickan genomföra sexuella handlingar, flickan som är kompis med killarna ställer upp. Handlingarna filmas och används sedan som utpressningsmedel för att kräva flickan på ytterligare sexuella handlingar eller ersättning för att inte sprida materialet”, skriver polisen på sin Facebook-sida.

Träffas för att slåss

I det andra fallet träffas ungdomar för att slåss. Slagsmålen filmas och läggs upp på olika forum för att vara ärekränkande. Ofta föregås misshandeln av att ungdomarna har bråkat med varandra på sociala medier, skriver polisen. 

”Det kan vara så att det är två parter som säkerligen tror att de ska göra upp på lika villkor. Det kan dock också röra sig om att ett gäng bestämmer sig för att hämnas på en person efter ett internettjafs varpå det är flera som lurar in ungdomen i bakhåll för att sedan misshandla ungdomen. Den som filmas och hängs ut känner ofta ett stort hämndbegär och samlar å sin sida ännu fler kompisar för att hämnas. Detta gäller både killar och tjejer!”

En annan trend är så kallad ”skattning” bland unga. Där någon tvingas ge pengar eller kläder för att slippa bli utsatt för misshandel. Att skvallra anses vara än mer ärekränkande än att bli utsatt för själva brottet.

Polisen: Var vaksam

Polisen vädjar nu till föräldrar att hålla ett extra öga på barnen och försöka kontrollera deras vanor på nätet. De beskriver en rädsla bland barnen att berätta om vad som hänt.

”Gemensamt i samtliga dessa fall är att vuxenvärlden inte får underrättas om vad som hänt. Att ”gola” (=skvallra) är värre än att bli uthängd. så länge du hämnas så är det helt ok men att skvallra är det värsta du kan göra.”

Polisens varning har hittills delats över 21.000 gånger på Facebook och deras råd är tydligt. Polisanmäl alltid brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.