Stefan Singman, Stockholmspolisens sektion för kamerabevakning och analys, anser att mirkrofonövervakning kan vara nästa steg. Foto: Polisen/TT

Polisen om skottdetektorer:”På sikt kommer det att bli av”

Uppdaterad
Publicerad

Skottdetektorer finns i ett 90-tal städer i USA och i flera städer har skjutningarna minskat. I Stockholm har polisen satsat på kameraövervakning och det kommer att dröja innan skottdetektorer placeras ut på gator och torg.

– Inte under det här året i alla fall, säger Stefan Singman, chef för sektionen för kamerabevakning och analys på Stockholmspolisen.

Polisen i region Stockholm har valt att prioritera kameraövervakningen istället för att placera ut skottdetektorer, det berättar Stefan Singman, chef för Stockholmspolisens sektion för kamerabevakning och analys.

Samtidigt poängterar han att polisen sett fördelar med skottdetektorer i andra länder och att man inte stängt dörren för den nya tekniken.

– På sikt så tror jag att det kommer att bli av. Om man kan få in ett tidigt larm och en positionsangivelse så är det klart att det är fördelaktigt, säger Stefan Singman, chef för Stockholmspolisens sektion för kamerabevakning och analys.

Nästa steg att titta på skottdetektorer

Han anser att mikrofonövervakning vore en rätt väg att gå men att det inte får ske på bekostnad av kameraövervakningen.

– Det är klart att vi kommer att väcka frågan igen när vi kommit igång med den vanliga kameraövervakningen. Då är nästa steg att titta på ljud och detektorer, säger Stefan Singman.

En längre process

Men det kommer att dröja innan mikrofonövervakning blir aktuellt i Stockholm.

– Vi måste pröva vilka modeller som är bäst, granska de system som finns tillgängliga och det ska göras upphandlingar. Det är en längre process än att bara köpa och montera upp, avslutar Stefan Singman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.