Polisens twitterkonto YB Södermalm twittrade en tweet som mötte hård kritik. Foto: TT och Twitter

Polisen skämtade om lättkränkthet – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Polisens skämt om lättkränkta brottsoffer på Twitter ledde till en kritikstorm. Nu har inlägget raderats och ersatts med en ursäkt. ”Syftet var att lyfta överdrivna reaktioner på livets småsaker, som att folk får kall korv i korvmojjen”, säger Viktor Adolphson som står bakom kontot.

Poliserna Viktor Adolphson och Johan Säfström driver tillsammans det populära Twitterkontot YB Södermalm där de twittrar om vardagen som poliser. På onsdagsförmiddagen lade de ut en bild på en fiktiv anmälningsblankett med rubriken ”Lättkränkthetsrapport” tillsammans med texten ”Det nya tillägget i vårt anmälningssystem. Ett pilotprojekt på Södermalm.”

På anmälningsblanketten , där brottsoffer ska fylla i vad de blivit kränkta av, finns frågor som ”Krävdes det en servett för tårarna?” Därefter följer en lista med orsaker till anmälan med alternativ som ”Jag är en grinolle”, ”Jag är en liten bitch” och ”Jag vill ha tutte”.

Fick snabbt kritik

Inlägget möttes snabbt av kritik på Twitter och flera följare menade att den här typen av skämt kan leda till att brottsoffer inte vågar anmäla av rädsla för att inte tas på allvar.

”Hur ska folk som råkar ut för hatbrott känna förtroende för er när ni lägger ut sånt här trams?”  skriver en person.

”Är det här ert sätt att vara lustiga på? För mina skattepengar? Ni ska inte ironisera över folks oro eller upplevelser” skriver en annan.

Bad om ursäkt

YB Södermalm tog senare bort den kritiserade tweeten  och bad om ursäkt. ”Vi trodde att det uppenbara skämtet skulle framgå. Men vi hade fel och tar bort tweeten. Beklagar att vi gjorde folk upprörda.”

Trots ursäkten har polisbefälen fortsatt att få kritik på Twitter, men de får också medhåll.

”Verkar som att ni fick bevis för att vissa är lättkränkta” skriver till exempel en person.

Har missförstått syftet

På kvällen lade YB Södermalm upp en annan version av ”Lättkränkthetsrapporten”, som en följare hade fyllt i.

– Udden var riktad mot oss. Han postade den antagligen för att ge igen med samma mynt, men vi tyckte att det var ganska fyndigt så det kan vi bjuda på, säger Viktor Adolphson, en av de poliser som driver kontot.

Han menar att människor har missförstått syftet med rapporten.

– Folk uppfattade den som kränkande och att den signalerade att vi inte tar kränkning och hatbrott på allvar. Men syftet var att lyfta överdrivna reaktioner på livets småsaker som vi ofta får åka ut på, som att folk får kall korv i korvmojjen och reklam i brevlådan trots att man har satt upp en lapp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.