På lördagen har folk lämnat blommor och ljus utanför Café Mynta, till minne av bröderna som dog där igår. Foto: Per Einarsson/SVT

Polisen vet ännu inte vilka gärningsmännen är

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har än så länge väldigt få uppgifter om gärningsmännen bakom fredagens dödsskjutning i Rinkeby. Polisen har vittnen som säger att det rörde sig om minst två personer, och i dag går de runt i Rinkeby och försöker hitta fler vittnen. De vädjar också till allmänheten att man ska höra av sig om man vet något om dödsskjutningen.

Polisen arbetar med ett stort antal personer sedan skjutningen strax före klockan 22.00 på fredagskvällen. Man har arbetat under natten och under dagen har polisen kallat in mer personal som ska skapa trygghet i Rinkeby.

Men polisen har mycket knapphändiga uppgifter att berätta om gärningsmännen.

Dödsskjutningen i Rinkeby

– Jag kan inte fastställa hur många vi söker. Vittnen gör gällande att det var minst två personer, säger Mats Eriksson, talesperson för Stockholmspolisen, till SVT Nyheter.

Bröder sköts till döds

Polisen kan heller inte säga något om hur gärningsmännen tagit sig från platsen.

– Det finns det också olika uppgifter om. Antingen med bil eller till fots.

– Det finns inga misstänkta eller gripna. Vi har många olika idéer både internt och från vittnen som vi jobbar vidare på.

Enligt uppgifter från flera källor till SVT Nyheter sköts två bröder i 20-årsåldern till döds inne på ett kafé som ligger på Rinkebystråket. Flera maskerade män med automatvapen ska ha kommit in på kaféet, där de sköt ner personerna, som satt vid ett bord.

Kaféet där skottlossningen utbröt har i dag stängt. På dörren sitter en lapp: ”Våra tankar går till de två männen som dog och till deras familjer”.

I dag håller Myna Café stängt i Rinkeby. Foto: Per Einarsson/SVT

Utanför har polisen dragit upp sina avspärrningsband. Inne i lokalen jobbar teknikerna. I en av fönsterrutorna ut mot gatan syns tre till fyra skotthål.

Samarbete med trygghetsvärdarna

Polisen samarbetar även med med bland annat trygghetsvärdarna, religiösa samfund och Medborgarkontoret på Rinkebystråket för att försöka reda ut vad som har hänt.

– Det finns mycket goda krafter här och de har en kort startsträcka. Via dem försöker vi nu få människor att berätta det som kan vara av intresse, säger Mats Eriksson.

”Vi vill inte låsa in oss”

Polisen kan dock inte bekräfta uppgifterna om händelseförloppet.

– Vi fick larm om skottlossning, på plats påträffade vi två avlidna personer. En person är lindrigt skadad och fördes till sjukhus.

Sköt gärningsmännen genom fönstret eller gick de in i lokalen?

– Det har jag inga uppgifter om, säger Mats Eriksson.

Vad har ni för teorier?

– Vi vill inte låsa in oss på en eller ett fåtal inriktningar. Vi har flera idéer om vad som ligger bakom, men vi jobbar brett.

FAKTA: UPPMÄRKSAMMADE DÖDSSKJUTNINGAR I ÅR I STOCKHOLM

  • 19 januari: En 15-årig pojke skjuts till döds i Akalla i norra Stockholm. Pojkens 20-årige bror skottskadas.
  • 23 januari: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i Farsta i södra Stockholm.
  • 17 mars: En 23-åring skjuts ihjäl i Bredäng i södra Stockholm.
  • 27 juni: En man skjuts ihjäl och en skottskadas i centrala Tensta i norra Stockholm.
  • 18 juli: En man som hittas skjuten i huvudet dör i Kista i norra Stockholm.
  • 15 september: En skottskadad man hittas på en innergård i Barkarby norr om Stockholm. Han dör på sjukhus.

Källa: TT, Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet