Åkeshov tunnelbanestation i närheten av skolan. Bilden är tagen vid ett annat tillfällle. Foto: TT

Efter sexofredanden vid skola – polisen ber allmänheten om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Efter sexuella ofredanden vid en skola i Bromma ber nu polisen allmänheten om hjälp. – Det är olyckligt att han inte sitter frihetsberövad, säger Stefan Berg vid Västerortspolisen.

En man misstänks för flera fall av sexuellt ofredande vid Nya Elementar i Bromma. I går gick polisen ut med en uppmaning till elever på skolan att inte gå hem ensamma och helst bli hämtade av föräldrar.

Den misstänkte mannen är känd av polisen då han tidigare anhållits misstänkt för både barnpornografibrott och sexuellt ofredande. Men han har släppts då brotten inte anses tillräckligt grova för att hålla honom frihetsberövad.

– I den bästa av världar skulle vi vilja hålla bättre koll på honom, och flera andra brottslingar, men i praktiken är det inte görbart, säger Stefan Berg vid Västerortspolisen.

”Olyckligt att han inte sitter frihetsberövad”

Mannen utreds just nu men är alltså på fri fot och har setts i området kring skolan de senaste veckorna. Stefan Berg vid Västerortspolisen är orolig att han ska begå grövre brott.

– Det är olyckligt att han inte sitter frihetsberövad. Av min erfarenhet brukar personer med den här läggningen gå längre och längre efter hand. Jag är rädd att det till slut ligger en tjej i buskarna som har blivit våldtagen.

Åklagaren: inte tillräckligt stor risk för återfall

Men åklagaren menar att häktningsskälet inte var tillräckligt starkt för att hålla mannen frihetsberövad.

– Min juridiska bedömning var att risken för återfall i brott inte var tillräcklig för att häkta honom, säger Anna Lilje, vid Västerorts åklagarkammare.

Trots att straffet skulle kunna bli fängelse i ett år, vilket är minimum för att begära en person häktad, väljer åklagaren att vänta ut förundersökningen.

– När den presenteras ska jag titta på utredningen i helhet igen och göra en bedömning om att väcka åtal eller inte.

Ber allmänheten om hjälp

Stefan Berg upplever att polisen inte räcker till och ber nu allmänheten om hjälp.

– Om man ser något som verkar misstänkt så tipsa polisen! Allmänheten måste vara våra extraögon, då har vi större chans att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Ring med en gång! Det är vår chans att skydda våra små barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.