Foto: TT

Poliser nekades ersättning efter stenkastning: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson är starkt kritisk mot domen i Solna tingsrätt som innebär att två poliser i Tensta nekas ersättning efter att de blivit överfallna och fått glasflaskor kastade mot sig.

– Det är mycket allvarligt. Om domen står sig när den överklagas så kommer jag att föra samtal med inrikesminister och justitieminister om ett ändrat system, säger Dan Eliasson.

Det var i april 2014 som två poliser skulle kolla en bil i Tensta när de blev överfallna av ett gäng killar som kastade stenar och glasflaskor mot dem. Poliserna som var nära att träffas krävde ersättning för kränkning.

Men Solna tingsrätt skrev att sådana här angrepp mot poliser förekommer relativt ofta i Tensta. Och att mot bakgrund mot så har poliserna varit mentalt förberedda för det som hände och ska inte få särskild ersättning för kränkningen.

– Poliser oavsett var de jobbar förbereder sig mentalt på att det värsta kan hända när man åker ut. Det är konstigt att jag som individ och polis i Tensta ska ut med mer än en annan polis i ett annat område, säger en av poliserna som nekades ersättning.

Risk att färre vill jobba i utsatta områden

Polisen som nekades ersättning tror att domen kommer att leda till att färre poliser vill jobba i utsatta områden såsom Husby, Tensta och Ronna. Och det håller rikspolischefen Dan Eliasson med om.

– Det är därför jag kommer att föra samtal med inrikes- och justitieministern om den här domen håller. Jag utgår från att den överklagas. Står den sig då måste systemet ändras.

Vad skulle man kunna göra då?

Man kan ändra lagstiftning. Och det finns andra sätt att ändra systemet också, men systemet måste ändras. Det är inte acceptabelt att svenska poliser utsätts för grov brottslighet och sedan inte får kränkningsersättning, säger Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.