Alfred Endl, 90, har bott två veckor i en container. Foto: SVT

Politiker lovar kortare tid i containrar för äldre

Uppdaterad
Publicerad

De äldre på Gustavsgårdens äldreboende i Värmdö kommun kommer inte att behöva bo i containrar i tio månader. Kommunen lovar nu att de ska kunna flytta tillbaka till sina lägenheter betydligt snabbare.

90-årige Alfred Endl har nu bott i en container i två veckor. Och den nya boendemiljön börjar ta på krafterna.

– Det är klart att det sliter. Jag har varit så trött att jag inte kunnat sova, säger han.

Läs också: Äldre tvingas bo i containrar

Det var förra veckan som vi berättade att Alfred och nio andra på äldreboendet Gustavsgården i Värmdö kommun tvingats flytta in i containrar på grund av en renovering. Inslaget väckte stor uppmärksamhet och den ansvarige politikern är nu självkritisk.

– Jag tycker det är bekymmersamt naturligtvis men vad vill du att jag ska göra? Vi gör allt för att det här ska bli en bra lösning, säger Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

”Helt ovärdigt”

Efter att inslaget sändes har politikerna lovat att både boendet och maten ska vara gratis under renoveringstiden, men från oppositionen menar man att det är boendeytan som är problemet.

– De har tolv kvadratmeter förutom badrummet som de ska röra sig på och de flesta här har rollatorer. Då kan man konstatera att det här är alldeles för litet, säger oppositionsrådet Mikael Lindström (S).

Tycker du att det är ett värdigt sätt att leva på?

– Nej, jag tycker inte det är värdigt, det är helt ovärdigt.

– Jag borde ha begärt ritningar på bordet för att se hur boendesituationen skulle bli. Men min uppgift nu är att titta framåt och se vad vi kan göra, svarar Jan Dolk (KD).

”Vill inte flytta mer”

Först var det sagt att några av de äldre skulle tvingas bo kvar i containrarna i tio månader – men nu är det nya besked.

– Längst blir det cirka två till tre månader, säger Jan Dolk (KD).

En tidigare flytt kan dock innebära att man får flytta in i en annan lägenhet på Gustavsgården i väntan på att ens egen ska bli färdigrenoverad. Alfred Endl, 90, har därför bestämt sig för att bo kvar tills det att hans lägenhet är inflyttningsklar.

– Jag vill inte flytta mer. Det orkar jag inte, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.