Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vill inte ha mer våld och oroligheter i Järva” säger Rashid Mohammed (V), ordförande Järva Stadsdelsnämnd. Foto: Stefan Karlsson, Axel Rosenberg/SVT

Politiker i Järva vill få bort eritrianska festivalen från stadsdelen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson, uppmanar Stockholms stad att stänga ner hela festivalen där våldsamma sammandrabbningar pågått.

– Vill inte att Järva ska fungera som ett utställningsfönster för en brutal diktatur, säger han till SVT Nyheter.

– Det var ju helt förfärliga scener som utspelade sig. Man höll en hel stadsdel som gisslan, band upp polisens resurser och allting på grund av en festival som aldrig borde arrangerats, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Nu vill han att det här blir sista gången som festivalen hålls i Järvaområdet.

Upploppen på Järvafältet

– Den arrangeras av regimtrogna eritreaner, och vi vill inte att Järva ska fungera som ett utställningsfönster för en brutal diktatur.

Rashid Mohammed, (V) ordförande i Järva stadsdelsnämnd, säger att det är polisen som avgör om festivalen kan arrangeras och inte politikerna.

– Diktaturer har ingen plats i demokratiska länder men det är polisen som fattar beslut och lagstiftningen som styr. 

Vill inte att festivalen arrangeras i Järva

Samtidigt håller han med Ole-Jörgen Persson om att festivalen inte bör hållas i Järvaområdet.

– I Sverige har vi yttrandefrihet och man får arrangera den här festivalen och man får demonstrera mot festivalen men vi tycker inte att den ska hållas här i Järva.

Polisen som beslutar om tillstånd

Det är polisen som tar emot och hanterar ansökningar om manifestationer och demonstrationer. Vill en arrangör hyra kommunens mark kontaktas då Trafikkontoret på Stockholms stad som får uttala sig om det är genomförtbart.

– När polisen ska ge tillstånd kan de vända sig till olika remissinstanser, som oss eller brandkåren. Är det vi som förvaltar marken så tittar vi på bärigheten i marken, framkomlighet och om resten av parken kommer vara tillgänglig för allmänheten till exempel, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret.

Hon säger att förvaltningen varken har mandat eller kompetens att bedöma budskapet eller innehållet i arrangemaget.

– Vi är remissinstans men det är polisen som tar ställning till ordningsfrågor och tillstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kulturfestivalens arrangörer ses på, i stor utsträckning, som regimvänliga.” Hör Eritreakännaren om konflikten i Järva. Foto: Fredrik Sandberg/Ali Lorestani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet