Landstingsrådet Gustav Hemming (C) vill minska skarvarna i skärgården till en tredjedel. Foto: Anna Molander/SVT

Politiker vill skjuta av skarvarna

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsrådet Gustav Hemming vill att man skjuter av 15.000 skarvar och minskar skarvbeståndet i skärgården till en tredjedel.

Skarv är en fågel som väcker starka känslor i skärgården, och de har ökat starkt senaste åren. De som är emot skarv menar bland annat att de förstör fisket och tar död på öarna de häckar på i och med att deras spillning dödar träden de bygger bon i.

TV: Vår reporter åker till skarvkoloni vid Dalarö Skans

Enligt länsstyrelsen finns det 25.000-30.000 skarvar i Stockholms skärgård, och trots att det bedrivits skyddsjakt i nästan 15 år så ökar skarven. Nu vill landstingsrådet Gustav Hemming (C) öka jakten rejält, skriver Dagens Nyheter, eftersom han anser att skarven förstör kustfisket.

Skarv i skärgården

– Jag vill ta ned beståndet till en tredjedel genom startegisk skyddsjakt i hela länet. Det räcker inte att ta bort 1800 skarvar på ett år, säger Gustav Hemming, till tidningen.

Naturvårdsverket menar därmot att det inte finns bevis för att skarven påverkar fisket och att skyddsjakten på 1.800 skarvar i Stockholm räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skarv i skärgården

Mer i ämnet