Dag Larsson(S) och Marie Ljungberg Schött (M)

Efter larmet – politikerna reagerar

Publicerad

Beredskapen i länet är god, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Men oppositionen vill se en stärkt ambulansflotta.

– Det är tråkigt att man inte pratat om den viktiga delen, att ambulanssjuksköterskorna måste ha semester. Vi har en sjuksköterskebrist i hela landet, det är vi bekymrade över. Regeringen har inte tillsatt tillräckligt många utbildningsplatser, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Marie Ljungberg Schött (M), påminner om Ambulanslyftet 2010, där landstinget beslutade att utöka ambulansflottan med 10 enheter.

M: Vi har fler bilar den här sommaren

– Om man tittar på hur det ser ut nu, så har vi fler bilar igång den här sommaren än förra. Vi gör planeringen tillsammans med våra tre ambulansbolag varje sommar. Vi försöker stärka för att vara ordentligt bemannade, säger hon.

Oppositionen: Orimliga arbetsvillkor

Dag Larsson (S), oppositionslandstingråd i Stockholm läns landsting är inte förvånad över att ambulanspersonal slår larm.

– Det är inte första sommaren som ambulanspersonalen är svårt pressad och som vi har ont om ambulanser. De arbetar under orimliga arbetsvillkor och nu måste vi få stopp på detta. Det här äventyrar patientsäkerheten, säger han.

Under sommaren inför Stockholms läns landsting fem nya sjuktransporter för redan läkarbedömda patienter. Dessutom tillsätts en kuvösambulans, utomlänsambulans och en extra helikopter. Men det räcker inte, menar Dag Larsson (S).

– Jag har inget emot sjukvårdstransporter, men vi kan ändå konstatera att det kommer larmrapporter från ambulansen varje sommar. Det är inte rimligt, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingråd.

M: Vi har god beredskap

Hur ser Alliansen på att personalen slår larm?

– Jag har all respekt för att personalen haft en knepig sommar. Men man måste också titta på ambulanspersonalens arbetssituation. Hot och våld mot personalen har trappats upp det senaste året, det ser vi allvarligt på. Vi är också på väg att införa ett nytt IT-system i bilarna som ska möjliggöra snabbare överlämning, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Personalen slår larm om dålig beredskap, har vi tillräcklig beredskap i Stockholms län idag?

– Det är en svår fråga. Vi tycker att det är viktigt att den katastrofmedicinska beredskap uppehålls, man vet aldrig vilka scenarier som kan inträffa. Vi måste ställa krav, men för vardagssituationen så har vi en god beredskap, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Brist på sjuksköterskor

Dag Larsson (S) anser att ambulansstyrkan inte är tillräcklig. Han menar att landstinget måste tänka i nya banor när det gäller ambulansverksamheten i Stockholm.

– Landstinget måste vara beredda att betala mer för ambulanser. Vi har en felaktig filosofi där vi först tittar på prislappen och upphandlar ambulanser till lägsta möjliga pris. Det man borde göra är att först se hur många ambulanser som behövs. Vi är ett växande län med drygt två miljoner invånare. Det är dessutom svårt att ta sig fram i Stockholm, säger Dag Larsson (S).

Sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) däremot menar att sommarplaneringen inte handlar om pengar, utan om att personalen måste ha semester.

– Vi har en brist på sjuksköterskor, det är det huvudsakliga problemet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.