Från och med mars får så kallade Attefallshus vara upp till 30 kvadratmeter. Foto: SVT

Politikernas vision – en flopp

Uppdaterad
Publicerad

Var som var tänkt att bli 200 000 nya bostäder och bostadsbristens räddning för storstadsregionerna, floppade.

För tre år sedan, våren 2014, presenterade den dåvarande regeringen sitt Attefallshusförslag. Det innebar att villaägare skulle få möjlighet att, utan bygglov, uppföra en 25 kvadratmeter stor minivilla på sina tomter. Förhoppningarna var då att 200 000 nya bostadstillfällen skulle skapas på kort tid med hjälp av Attefallshusen.

Hem & Hyra granskar

Nu, tre år senare, har Hem & Hyra granskat hur många Attefalls som byggts. Den visar att endast 186 Attefallshus för bostadsändamål var aktuella i landets tjugo största kommuner förra året. 20 av dessa i Stockholm. Fler än hälften av kommunerna redovisade tio eller färre hus. Även efter lagändringen, 2015, var det klent med Attefallshus. Bara en bråkdel av alla bygganmälningar rörde Attefallsbostäder, endast 1 087 stycken.

– Det där med 200 000 nya bostäder var en uppskattning av vad Attefallshusen skulle kunna bidra med om de fick samma spridning som Friggebodarna. Men att bygga ett nytt hus på tomten med bostandard kräver både tid, pengar och eget arbete, och en viss risk. Hushållen tänker sig för, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, till hem&hyra.

I rapporten där siffrorna redovisades skrev Boverket att ”Lättnaderna i regelverket verkar således inte leda till några nya bostäder i någon större utsträckning”.

Huddinge sticker ut

Huddinge skiljer sig dock från de övriga kommunerna i Hem & Hyras granskning. Redan första året efter reformen tog de emot 72 anmälningar. Och trenden verkar hålla i sig. Förra året redovisas 48 anmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.