”Allergiker kan börja få stora problem nu”, säger Agneta Ekebom. Foto: TT

Pollenexpert: Var beredd med medicinen

Publicerad

Mängden pollen i luften har hittills varit låg – men väntas nu bli hög.

– Allergiker kan börja få stora problem nu, det gäller att vara redo med medicinen, säger Agneta Ekebom, som arbetar med pollenrapporter.

Hasseln har blommat under flera veckor och alen har precis börjat. I södra Sverige där det varit varmt på sistone växer hasseln allt mer.

– Al är precis i startgroparna, det är en vanlig tid för den att börja blomma, säger Agneta Ekebom, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Hon berättar att mängden pollen nu väntas öka.

”Gäller att vara beredd”

– Allergiker kan få problem nu framåt, det gäller att vara beredd med medicin och hålla koll på prognosen, säger hon.

I år förväntas inga extrema mängder pollen jämfört med tidigare år, men när björken börjar blomma om någon månad kan det förändras.

De typer som växer nu, hassel och al, täcker olika delar av Sverige. Medan hassel endast växer i områden upp till Uppland finns alen i hela landet. Dock finns olika typer av al i olika delar av landet.

– Klibbalen finns mer i söder och gråalen i norr, säger Agneta Ekebom.

Råd till allergiker

Undvik pollen: En pollenallergiker bör inte i onödan utsätta sig för pollen, men en viss exponering går naturligtvis inte att undvika.

Medicinera i tid: Följ prognoserna över hur blomningen utvecklas och var då beredd att ta medicin i rätt tid.

Ta del av pollenprognosen: Med hjälp av pollenprognosen kan vardagen planeras och medicineringen anpassas.

Källa: Pollenrapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.