Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som hänt med bävrarna som bodde vid ån vid Tyresö slott – och varför Nordiska museet gjorde sig av med de vilda djuren. Foto: Anna Klara Bankel/SVT

Populär bäverhydda vid Tyresö slott riven: ”Säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

En bäverfamilj har under lång tid byggt bo och levt i ån nedanför Tyresö slottpark. Men nu möts besökare av avspärrningsband, och av bäverhyddan syns inga spår.

När den vilda naturens djur och deras behov krockar med parkskötselns krav i Stockholms naturområden, uppstår inte sällan upprörda känslor.

Skyltarna vid platsen där bäverhyddan tidigare fanns ger inga tydliga svar på varför den revs. Men varnar besökare för området, som beskrivs som en ”säkerhetsrisk”.

Förklaringen: Gräver gångar under populärt promenadstråk

När SVT pratar med markägaren, stiftelsen Nordiska museet, förklarar de vad som skett och varför.

– De har byggt gångar under ån precis där väldigt många av våra besökare går, säger Vanessa Gandy, tf chef Nordiska museet Park och trädgård.

Hon förklarar att personal på grund av detta gått ner i hål vid platsen och stått i gropar med vatten upp till midjan. Därav säkerhetsrisken.

Men Tyresöbon Kristoffer Lindh, är inte tillfreds med resonemanget.

– Naturen är inte till för oss, det finns en poäng med att naturen inte alltid gör som vi vill, säger han.

FAKTA OM JAKT

Att skjuta vilda djur som skyddsjakt och ta bort deras bon, kräver tillstånd från Länsstyrelsen.

Markägare, i detta fall Nordiska museet, har ansökt om detta och Länsstyrelsen har godkänt. Fler bävrar finns enligt markägaren i det större naturområdet intill parken, på Tyresö kommuns mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.