Nästan alla som deltar i filmen är amatörskådespelare. Anledningen är att få vågade ställa upp. Foto: Islamiska förbundet i Järva

Få Järvabor vågar delta i anti-IS-filmer

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska Förbundet i Järva i nordvästra Stockholm har nyligen släppt en film som ska motverka religiös radikalisering av unga i området. I filmen medverkar unga vuxna. Nu visar det sig att nästan alla som medverkar är skådespelare och saknar koppling till Järva. Något som inte som framgår.

I nästan ett år har Islamiska förbundet i Järva fått finansiering av Allmänna Arvsfonden för motverka radikalisering i Järva-området, då ett flertal unga anslutit sig till jihadistiska grupper. Antiradikaliseringsprojektet kallas för WAANO. Som del av projektet har nu har man släppt två filmer, som ska ge en motbild till extremistgruppernas ofta väldigt påkostade propagandafilmer. Tanken är att filmerna ska visas på skolor runt om i landet.

– Vi har försökt hitta motberättelser till de extrema gruppernas propaganda, som riktar sig mot ungdomar. Vi hoppas att filmen ska väcka debatt och bryta isen kring de här frågorna, säger Islamiska Förbundet i Järvas talesperson Ibrahim Bouraleh.

Filmerna börjar med krigsbilder från Mellanöstern, bomber, ruiner, offer och gråtande människor. Sedan sitter några unga människor i trygg hemmiljö i Sverige och vänder sig rakt mot kameran och försöker tala övertygande om varför unga i Stockholms förorter inte ska låta sig värvas till extremistiska grupper i Syrien och Irak.

Skådespelare istället för unga Järvabor

Islamkunniga unga i området har skrivit manuset tillsammans med Islamiska Förbundet men ingenstans i filmerna framgår det att personerna, med ett undantag, inte är ortsbor från Järva-området. Istället är det skådespelare från en teaterutbildning som agerar framför kameran. De flesta är inte ens muslimer, och flera av kvinnorna med slöja har bara klätt sig så för filmen. Enligt Islamiska Förbundet ville nästan ingen av ungdomarna, som låg bakom manuset, ställa upp.

– Ungdomar hade lovat oss att vara med hela vägen men sedan hoppade de av, den ena efter den andra. Jag tror det var rädsla som gjorde att de inte ville ställa upp framför kameran.

Finns det en rädsla att prata om de här frågorna?

– Det tror jag. Det finns väldigt många som inte kan säga om de är för eller emot extremisterna. Tyvärr måste vi räkna med att det finns risker med att arbeta med den här typen av projekt.

Planerar för fler filmer

Rinkebybon Abdi Kayse, är den enda killen i filmen som inte är skådespelare. Han har både vänner och bekanta som anslutit sig till jihadistgrupper. För honom var det en självklarhet att vara med i filmen.

– Det har varit ett personligt engagemang men jag vill även bidra till att samhället blir bättre.

Vilka konsekvenser kan det få av att majoriteten av de som ställer upp är skådespelare?

–  Självklart vore det bättre om det var ungdomar från området i filmen men det är bättre att göra videon på något sätt, än att inte göra den alls. Konsekvensen däremot bli att budskapet inte nåt ut lika bra om man inte känner igen personerna.

Nu planerar Islamiska förbundet att göra fler filmer. Tanken är då att försöka få lokala kändisar att ställa upp, något man tror kommer bli enklare efter att dessa två filmer har publicerats.  

WANNO-projektet

Islamiska Förbundet i Järva driver WAANO-projektet. Syftet är att utveckla metoder som gör unga medvetna om konsekvenserna av att ansluta sig till våldsbejakande extremistiska organisationer. Förhoppningen är att ungdomar på sikt väljer en annan väg.

  • Öka kunskapen och medvetenheten hos unga och deras anhöriga om våldsbejakande extremism.
  •  Bryta tystnaden och minska stigmatiseringen.
  •   Skapa metoder för psykosocialt stöd för unga och deras anhöriga.
  •  Skapa attraktiva motberättelser med och för unga som motargument mot propagandan i sociala medier.
  •   Skapa mentorskola för unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.