Premiär för Stockholms nya lokalradio

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det premiär för Sveriges Radios nya kanal SR Metropol som sänds över Stockholmsområdet. Sändningarna börjar klockan sex på morgonen och håller på till midnatt. Målet med kanalen är att Sveriges Radio ska nå fler unga lyssnare.

-Jag gillar själv musiken vi ska spela och jag tror att Sveriges Radio behöver den här publiken som är mellan 20 och 35 år. Det kommer bli snabba ryck och mycket musik varvat med bra innehåll. Och ingen reklam, för ingen vill ju höra reklam egentligen, säger Ametist Azordegan, som är en av programledarna på den nya kanalen.

Kanalchefen Kjell Anderstedt är glad över att kanalen nu är igång efter ett halvårs planerande.

Musik från många länder

-Det finns vissa publikgrupper som Sveriges Radios kanaler når sämre än andra, till exempel yngre vuxna kvinnor, människor som kommer från andra länder än Sverige och har en annan bakgrund. Dem ska vi också försöka nå med den här kanalen, säger Kjell Anderstedt.

För en månad sedan gick P5 Radio Stockholm i graven. Både jämfört med gamla P5 och nuvarande P4 Radio Stockholm kommer den nya kanalen, som sänds över frekvensen 93,8 MHz, att satsa mer på musik.

Tanken är att 70 procent av innehållet i SR Metropol ska vara musik. Och en bred musikmix med musik från många olika länder och på flera olika språk ska göra att man når fler publikgrupper än tidigare, är det tänkt.

Ny typ av lokalradio

-Jag tycker det känns som att vi börjar göra en ny typ av lokalradio som inte finns någon annan stans just nu. Det känns som att man tar den gamla lokalradion och ”hottar” upp den och gör den á la 2007, säger Anna-Karin Sivberg, programledare på SR Metropol.

Med tanke på all musik och den unga målgruppen kan man fråga sig hur kanalen kommer skilja sig från de kommersiella kanalerna.

-De har ju musik varvat med en massa blaj, en massa reklam som inte säger någonting. Vi varvar musiken med ett smart innehåll som gärna provocerar, bidrar till någon slags eftertanke och många skratt, säger Ametist Azordegan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.