Priset för SL-kortet höjs troligen kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

SL måste dra in ytterligare en miljard kronor per år.

Landstingsdirektören Toivo Heinsoo lämnade sent på fredagen sitt budgetförslag för nästa år och planeringsförutsättningarna fram till 2020. Där framgår det att SL måste bättra på sina inkomster med en miljard under nästa år. Om allt ska tas in via månadskortet blir det en höjning från dagens 790 till 950 kr i månaden.

– Det kan handla om att jobba hårdare mot fuskåkarna, att se över våra rabatter, att få fler resenärer, men förstås också att höja månadskortet. Men för det ska vi ha en parlamentarisk översyn av hela biljettsortimentet. Biljettpriset är i dag bland landets lägsta för den trafikstandard man får, säger Toivo Heinsoo till SvD.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har redan sagt att en höjning kan komma redan efter sommaren. För att spara pengar, ska trafikutbudet ses över. Framför allt gäller det morgontrafiken på pendeltågen och hela busstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.