Foto: Privat

Protester mot utvisningar i Märsta

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Migrationsverkets förvar i Märsta har det samlats folk för att protestera mot att ett 50-tal afghanska asylsökande personer kommer att utvisas ikväll.

Under natten till måndagen hade ett flertal personer från Facebooknätverket ”Vi står inte ut” samlats för att protestera mot Migrationsverkets utvisning av ett flertal utvisningshotade afghanska asylsökande.

– Det är helt ofattbart att sådant här kan hända, vi kommer göra allt vi kan för försöka få till ett verkställighetshinder, säger Eva Märta Granqvist från nätverket ”Vi står inte ut”.

Flera personer från hela landet samlas idag och håller en ljusvaka utanför Migrationsverkets förvar i Märsta för att försöka stoppa utvisningarna.

Nya besked

I torsdags kom Migrationsverket med ett nytt besked om att läget i Afghanistan har försämrats. Migrationsverket menade att man i och med det nya rättsliga ställningstagandet tar hänsyn till domstolens bedömning och den allmänna situationen för den utsatta folkgruppen hazarer i landet. En folkgrupp som enligt Migrationsverket är extra utsatt för dödligt våld i Afghanistan.

– Att tillhöra en minoritetsgrupp som hazarerna, är i sig inte ett tillräckligt skäl för att beviljas skydd. Däremot ska tillhörighet till en utsatt grupp, som exempelvis hazarer, vägas in bland alla övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet i varje enskilt ärende, sa rättschefen Fredrik Beijer i ett pressmeddelande i torsdags.

Skickas rakt in i döden

Men trots den nya bedömningen så samlade polisen in en grupp utvisningshotade afghaner från olika delar av Sverige och satte dem i ett förvar dagen efter beskedet. Enligt nätverket ”Vi står inte ut” rör det sig om ett 50-tal personer, drygt 10 av dem ska sitta i förvar i Märsta för utvisning senare i kväll.

– Det är helt ofattbart, de skickar ju människor rakt in i döden, säger Eva Märta Granqvist.

Men polisen är mycket förtegen om ingripandet.

– Den här typen av uppgifter kommenterar vi inte. Vi går inte ut med sådana uppgifter, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

I och med det nya beskedet skulle de asylsökande som tidigare fått avslag på sin asylansökan få möjligheten att kunna ansöka på nytt.

Med hänsyn till den nya säkerhetsanalysen om det försämrade läget i Afghanistan, vad har de utvisningshotade personerna för chans att stanna och söka asyl på nytt?

– Den sökande har dygnet om och innan avresan sker möjlighet att ansöka om verkställighetshinder. Sökande måste själv inkomma med ansökan och då tar Migrationsverket, i enlighet med den lagstiftning som finns (kap.12 i utlänningslagen), ställning till om det finns nya skyddsskäl som inte anförts tidigare. Det kan också vara nya omständigheter som gör att avvisningen eller utvisningen inte ska genomföras. Nya omständigheter kan exempelvis vara bedömningen av ett förändrat säkerhetsläge, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket i ett skriftligt svar till SVT.

Enligt Migrationsverket är det polismyndigheten som samlat in dem som ska utvisas eftersom det fanns ett utvisningsbeslut mot dem sedan tidigare, och det uppdraget påverkas inte av att Migrationsverket gör ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan.

”Jag är stolt över er alla”

En av dem som enligt uppgifter ska utvisas är bland annat journalisten Wares Khan. Han fruktar för sitt liv och har gjort flera politiska reportage under sin tid som asylsökande i Sverige vilket har gett honom fiender i hemlandet. Även Öisbrottaren Mustafa Nauibi ska vara i förvaret i Märsta och riskerar att utvisas ikväll.

– Jag stolt över er alla. Tack så jättemycket. Det känns jätteskönt i mitt hjärta, säger Mustafa Nauibi, från sitt förvar när de får kontakt med honom.

En av de utvisningshotade personerna tillhör den utsatta folkgruppen hazarer. Hur kommer det sig han nu får besked om att han ska deporteras, precis efter att Migrationsverket faktiskt tagit ett nytt rättsligt ställningstagande med hänsyn till att läget i Afghanistan har försämrats?

– Han och de andra har möjlighet att ansöka om verkställighetshinder. Generellt är det så att alla hazarer inte har skyddsskäl, utan det är fortfarande de individuella skyddsskälen och omständigheterna som prövas. Det har inte ändrats i och med den nya bedömningen av säkerhetsläget i Afghanistan. Men att man tillhör en utsatt folkgrupp ska vägas in bland övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet i varje enskilt ärende, säger Fredrik Beijer.

Eva Märta Granvist har inte gett upp hoppet än men menar att det kommer bli svårt att stoppa utvisningarna eftersom att tiden inte räcker till för alla.

– Det är en spänd och uppgiven stämning men vi försöker få kontakt med de som sitter i förvaret, men vi ska göra allt vad vi kan för att planet ska ställas in, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.