Rättegången mot vattenskoterföraren inledd

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kom inte långt innan det blev svart och när jag vaknade var jag på sjukhus, två dygn senare. Jag hade varit nedsövd”. Så säger Ulrika Nilsson, som för snart två år sedan blev påkörd av en vattenskoterförare när hon simmade i Mälaren. Idag inleddes rättegången mot den misstänkta mannen.

I dag startade rättegången där en nu 21-årig man åtalas för att med en vattenskoter ha kört på en kvinna som simmade i Mälaren. För ABC berättar kvinnan nu också själv om händelsen, som ledde till att hon skadades svårt och låg nedsövd i flera dagar. 

– Jag kom inte långt innan det blev svart och när jag vaknade var jag på sjukhus, två dygn senare. Jag hade varit nedsövd. 

Olyckor med vattenskoter

Olyckan inträffade i juni 2013 (för snart två år sedan) nedanför Ljunglöfska slottet i Blackeberg. Vittnen såg hur Ulrika Nilsson blev överkörd och tog upp henne ur vattnet. Skoterföraren körde vidare utan att stanna. Ulrika Nilsson hade  livshotande skador när hon vaknade upp på sjukhuset, 

”Fullständigt skräckslagen”

– Jag visste inte vad som hade hänt, jag var fullständigt skräckslagen, jag visste inte om jag skulle kunna gå. Och jag trodde att det var en mardröm, så jag blundade igen, säger Ulrika Nilsson

I dag har Ulrika Nilsson flera bestående men, bland annat synbortfall, försämrad hörsel, yrselattacker, och hon har svårt att använda sin högerhand. Den 21-årige mannen åtalas misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada.

Om han fälls kan han bli skyldig att betala skadestånd och böter.

”Mannen nekar”

– Det är en väldigt allvarlig olycka som har lett till allvarliga konsekvenser för målsäganden, men den rättsliga bedömningen måste ta utgångspunkt i den gärning som den tilltalade gjort sig skyldig till och då har jag bedömt att det här är brott av normalgraden.  

Den åtalade mannen medger att han var ute och åkte vattenskoter den aktuella dagen, men han nekar till att det ska ha varit han som körde över kvinnan. Han syns på en bild tagen vid Ålsten en bit bort från olycksplatsen ungefär 40 minuter före händelsen.

Den stora frågan är vem som syns på en annan bilden som av en tillfällighet togs sekunderna innan olyckan inträffade. Enligt Statens Kriminaltekniska laboratorium som jämfört bilderna talar resultaten för att det är samma man på bilderna, men att det inte kan inte uteslutas att det är någon annan. Men enligt försvaret är åklagarens bevisning svag. 

”Förväxling kan ha skett”

– Det finns många omständigheter i målet som talar för att en förväxling har skett. Det finns inte, enligt försvarets, någon identifikationsbevisning som medför att min klient kan anses vara gärningsman, säger Lina Holmgren, försvarsadvokat. 

För Ulrika Nilsson handlar framtiden nu om att fortsätta att kämpa. 

– Jag har en vardag som funkar, ungefär. Men sviterna är påtagliga, säger hon. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olyckor med vattenskoter

Mer i ämnet