Bolaget trafikerade Waxholmsbolagets klassiska linjer i Mellanskärgården. Foto: SVT

Rederi stämmer landstinget på 40 miljoner

Publicerad

Stockholms Sjötrafik, som tidigare körde Waxholmsbolagets båtar, stämmer nu Stockholms läns landsting på 40 miljoner kronor eftersom landstinget gjorde fel i upphandlingen av den kollektiva båttrafiken.

I slutet av 2015 förlorade Stockholms Sjötrafik och flera andra erfarna rederier uppdraget att köra kollektiv skärgårdstrafik för landstinget. I stället gick kontraktet till bussbolaget TRSM group 1.

Men upphandlingen visade sig vara felaktigt genomförd och måste nu göras om. Nu stämmer Stockholms Sjötrafik Stockholms läns landsting på 40 miljoner kronor.

– Vi har skadats av det här. Vi har fått lägga ner allt. Gjort oss av med alla båtar, all personal, alla tillstånd. Nu hoppas vi kunna få tillbaka en del av de kostnader som vi haft, säger Anna Fröhlander Öberg som är vd för Stockholms Sjötrafik till P4 Stockholm.

Upphandling måste göras om

När upphandlingen gjordes hade Stockholms Sjötrafik kört kollektiv båttrafik för landstinget sedan 1993. Rederiet trafikerade Waxholmsbolagets klassiska linjer i Mellanskärgården.

Enligt bolagets vd låg kundnöjdheten på över 90 procent.

– Jag hoppas att den nya upphandling som landstinget nu ska göra kommer att göras mer professionellt, säger Anna Fröhlander Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.