Rekryterade unga till IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har, enligt uppgifter till Aftonbladet, förmått minst 14 unga män och kvinnor från norra Stockholm att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien.

Kvinnorna och männen, som alla är i 20-årsåldern, tillhörde alla samma islamiska grupp och åkte till Syrien förra året. Även mannen som uppges ha rekryterat dem till terrororganisationen ska enligt Aftonbladets uppgifter befinna sig i Syrien.

Han ska enligt tidningen vara känd i jihadistkretsar och även av det svenska rättsväsendet. Hösten 2010 dömdes han för stämpling till terroristbrott av Göteborgs tingsrätt. Enligt tingsrätten hade han tränats av terroristgruppen al-Shabaab i Somalia mellan 2007 och 2009 och ska enligt åklagaren ha planerat en självmordsattack i Somalia. Domen överklagades och mannen friades av hovrätten eftersom bevisningen inte ansågs tillräcklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet