Foto: SVT

Rektorn hotades efter manifestationen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den två dagar långa manifestationen i Rinkeby förra helgen hotades rektorn på Rinkebyskolan.

– Den som ringde frågade mig hur jag tyckte att det var att arbeta på skolan som vit och vad jag skulle tycka om skolan inte fanns kvar på måndagen, säger hon.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om den delvis hätska stämning som uppstod under manifestationen som anordnades för att demonstrera mot de dödsskjutningar som skett i Järvaområdet den senaste tiden.

Riksdagspolitiker ska ha hängts ut och socialtjänsten anklagades för att vara rasistisk.

Läs också: Riksdagspolitiker kallades för ”husblattar”

Manifestationen hölls under fredagen och lördagen och på fredagskvällen fick rektorn på Rinkebyskolan, Carina Rennermalm, ett samtal från en anonym person.

– Den som ringde frågade mig hur jag tyckte att det var att arbeta på skolan som vit och vad jag skulle tycka om skolan inte fanns kvar på måndagen, säger hon.

– Jag uppfattade det som ett obehagligt samtal som gjorde att jag kontaktade polisen och bad dem att hålla extra koll på skolan under helgen.

”Hade inte tagit del av kritiken”

Carina Rennermalm förstod först inte att samtalet kunde vara kopplat till det som sades på manifestationen eftersom hon själv inte fanns på plats.

– Jag hade inte tagit del av den retorik och de samtal som var under manifestationen då men efteråt kopplade jag ihop det.

Hur bemötte du frågan om hur det var att jobba där som vit?

– Jag sa bara att jag tycker om att arbeta på min arbetsplats och att det är en fantastisk fin skola där jag jättegärna jobbar.

Carina Rennermalm ska nu polisanmäla händelsen.

”Fanns ett politikerförakt”

En som däremot fanns på plats under manifestationen och som hörde vad som sades från scenen är lokalpolisen Martin Marmgren.

Han berättar bland annat att en talare från Afrosvenskarnas Riksförbund pratade om hur förorten koloniseras.

– Man menade att det skulle finnas ett medvetet förtryck från staten och där man hävdade att samhället tar barn från förorten. Att det skulle finnas ett medvetet förtryck från de vita, säger han.

Läs också: ”Det här är en nationell kris”

Han hörde också de direkta påhopp på riksdagspolitiker som SVT Nyheter Stockholm tidigare rapporterat om.

– Jag ska säga att de värsta påhoppen kom under den andra dagen och då hade ju hon (Carina Rennermalm, reds. anm.) redan fått samtalet. Men då kallades flera kända politiker för ”husblattar” och det fanns ett politikerförakt bland flera av talarna.

”Extremt frustrerande”

Martin Marmgren ställer sig kritisk till delar av det som sades på scenen. Han menar bland annat att påståendet om att Socialtjänsten skulle vara rasistisk och att de vill ta barn från förorten är direkt felaktigt.

– Erfarenheten när man jobbar med grov ungdomsbrottslighet är att det finns ungdomar som tidigt begår väldigt grova brott. När den brottskarriären börjar blir det väldigt viktigt att bryta den kriminella utvecklingen och då är Socialtjänsten en central del i det. Att de kan gå in kraftfullt och att det blir LVU-placeringar (lagen om vård av unga reds. anm.), när det krävs, säger han och fortsätter:

– Vår upplevelse är att det snarare är svårare att få till LVU i Järvaområdet när det behövs än i andra områden. Vi har exempelvis haft en rånvåg där samma personer ligger bakom flera mycket grova brott där det inte lett till LVU och det är extremt frustrerande. När man då säger det här på scenen så försvåras ju arbetet. För ATT kunna ge stöd måste man ju ha ett förtroendefullt samarbete mellan föräldrar och socialtjänst, avslutar han.

Fotnot: Vi har sökt företrädare för Afrosvenskarnas Riksförbund utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.