Anna Söderberg Pamp, gäst på restaurang: ”Ingen tog brandlarmet på allvar” Foto: SVT/Privat

Restaurang utrymde inte – gästerna skulle betala

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut på taket i Täby centrum, norr om Stockholm, i lördags kväll och byggnaden utrymdes. Men på flera restauranger inne i köpcentrumet tog man betalt medan larmet ljöd.

– Folk stannade ju 15-20 minuter. Hade branden varit allvarligare hade det kunnat sluta i katastrof, säger Anna Söderberg Pamp, som åt på en restaurang när larmet gick.

Ur högtalarna uppmanades besökarna att evakuera köpcentrumet så snabbt som möjligt på grund av en pågående brand. Men enligt Anna Söderberg Pamp, som åt på en restaurang i centrumet, så struntade besökarna i uppmaningen. Vissa gäster ska ha stannat i upp emot 20 minuter innan de beslöt sig för att lämna lokalerna.

– Ingen tog det direkt på allvar. Restaurangerna tog betalt av gästerna. Det kändes som att personalen inte hade fått någon utbildning om vad som gällde vid en evakuering, säger Anna Söderberg Pamp.

”Oacceptabelt”

En av restaurangerna som inte utrymde, utan istället radade upp personalen för att ta betalt från gästerna, var Vapiano. Något som var helt fel, svarar Hanna Mannberg, VD för Vapiano Sverige i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm.

– Vissa gäster gick ut direkt medan andra ställde sig i kö för att betala. Vi har även fått information att vissa gäster kände sig uppmanade att betala. Detta är oacceptabelt och inte i enlighet med våra rutiner, skriver Hanna Mannberg, och fortsätter:

– Våra medarbetare och gästers säkerhet går alltid först och enligt våra brandskyddsrutiner är första prioritet att utrymma lokalen omgående.

Veronica Sandström på Storstockholms brandförsvar säger att den som har en offentlig lokal har ansvar för att folk kan ta sig ut vid brand och ska se till att det går så fort som möjligt.

– Generellt när ett brandlarm ljuder ska man lyssna och gå ut så fort som möjligt. Gör man inte det tar man på sig ett mycket stort ansvar för sig själv och andra som man inte har kunskap att ta. Det är bara räddningsledaren som kan avgöra om man kan stanna eller inte, säger Veronica Sandström.

Det var en stor insats med som mest 17 enheter från räddningstjänsten på plats.

Samtal med alla restauranger

På Vapiano har man nu förtydligat sina rutiner och de har haft samtal med ansvariga på alla restaurangerna om att första prioritet vid ett larm är alltid att utrymma omedelbart.

– Vår rutin är att vid ett larm ska lokalen omedelbart evakueras och inga gäster eller medarbetare ska vara kvar i lokalen vare sig för att betala eller stanna kvar av någon annan anledning, detta är vårt ansvar att säkerställa, skriver Hanna Mannberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.