Eleverna på Rinkebyskolan är besvikna på Bob Dylan. Foto: Moa Ferm/SVT

Eleverna besvikna på Bob Dylan

Uppdaterad
Publicerad

Årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, har meddelat att han inte kommer till Sverige för att ta emot sitt pris. Det gjorde eleverna på Rinkebyskolan extra besvikna, som sett fram emot att träffa honom. – Man har ju läst om honom och gjort ett arbete och sedan säger han att han inte kan komma. Det känns lite elakt, säger Finan Yohannes.

Det är snart dags för nobelfest och det har blivit en tradition för nobelpristagaren i litteratur att besöka Rinkeby i samband med Sverigebesöket.  

Och eftersom Svenska Akademien meddelat att årets pristagare är Bob Dylan så var det tänkt att eleverna skulle få träffa den mytomspunna musikern.

– Jag diggade hans texter, men inte hans röst speciellt mycket. Men hans texter var ganska bra faktiskt, de hade mycket känsla i sig, säger Najib Gulaan.

– Jag blev inspirerad eftersom han är musiker och sångare. Jag blev intresserad av hans historia, hur han blev musiker och hur han växte upp, säger Maria Verbitski.

Började studera Dylan

För 28:onde året i rad började åttondeklassarna på Rinkebyskolan därför förbereda sig inför det stora mötet genom att studera Bob Dylan och hans texter och med tiden började eleverna förstå och tycka om hans texter mer och mer.

– Han brydde sig inte om vad andra tyckte, han gjorde det han gillade. Han ville börja med musik så han gjorde bara det, säger Finan Yohannes.

”Vi är jättebesvikna”

Men då kom beskedet om att musikern inte kommer till Sverige för att ta emot sitt pris.

– När vi fick reda på att han inte skulle komma så blev vi besvikna, man har ju läst om honom och gjort ett arbete och sedan säger han att han inte kan komma. Det känns lite elakt, säger Finan Yohannes.

– Vi är jättebesvikna, vi hade arbetat väldigt mycket och förväntat oss att han skulle komma, säger Najib Gulaan. Foto: Moa Ferm/SVT

– Det hade varit coolt om han kom men jag förstår också att han har mycket att göra, säger Sinit Drar.

Kemi istället för litteratur

Men Rinkebyskolan ska istället få ett annat celebert besök. Nobelpristagaren i kemi, Jean Pierre Sauvage, kommer att delta i skolans fest.

– Det känns okej, men kemi är inte mitt favoritämne, säger Raja Mustafa.

Författaren Gunilla Lundgren är en av initiativtagarna till Rinkebyskolans allra första nobelfest, för 28 år sedan. Hon är lika engagerad i dag.

– Vi var trötta på att man alltid pratade om Rinkeby som ett problemområde och bara halvspråkiga barn. Vi ville visa att här finns en enorm rikedom, att det är bra att kunna flera språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.