Foto: TT

Grönt ljus för nya förslaget till Sturegallerian

Uppdaterad
Publicerad

Det blev grönt ljus för det nya förslaget till ombyggnationen av kvarteret runt Sturegallerian. Det beslutade stadsbyggnadsnämnden under kvällens möte. Men delar av oppositionen är fortfarande inte nöjda.

Nu kommer det nya godkända förslaget skickas vidare till ett plansamråd, där alla har chansen att tycka till om den planerade ombyggnationen.

– Stureplans självklara roll som mötesplats och nöjescentrum ska nu bli ännu starkare, säger Erik Slottner (KD), gruppledare i stadshuset och ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Men oppostionsborgarrådet Lotta Edholm (L) är inte nöjd med beslutet.

– Det förslag som ligger kommer att få orimliga konsekvenser för Stureplan som nöjeslivsområde. Jag är orolig för att när platsen ”öppnar” igen efter många år av ombyggnation har det kanske förlorat sin plats som älskad mötesplats för stockholmarna, säger hon.

Mött massiv kritik

Rivningsplanerna och ombyggnationen av anrika Stureplansgallerian är omdebatterad och har fått både ris och ros från stockholmspolitikerna.

– Restaurangkök kommer att rivas, klubbars lagerlokaler försvinner och verksamheter stänger igen, det blir konsekvensen av det här projektet. Om de här rivningarna blir av, riskerar Stockholm att förlora en av sina mest älskade platser som Stureplan faktiskt är, säger oppositionsborgarrådet och gruppledaren Lotta Edholm (L), i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ny tunnelbaneuppgång

Sturegallerian behöver rustas upp, det menar i alla fall fastighetsägarna Vasakronan och ADIA, det Abu Dhabi-baserade fastighetsbolaget.

De förändringar som föreslås är bland annat nya bostäder och en ny tunnelbaneuppgång i Marmorhallarna. Samtidigt vill man bevara marmorhallarnas gårdsrum och rekonstruera Bångska palatsets fasader. Men förslaget innebär också att delar av området kommer att rivas bland annat ett parkeringshus och delar av Bångska palatsets innergård.

Men Lotta Edholm menar att man måste  bevara vissa delar av Stockholm.

– Vi vill att Stockholm och Stureplan ska utvecklas och förändras med respekt för de värden som platserna har. Det här är inte ett sådant förslag, utan riskerar i praktiken att släcka ner Stureplan som ju faktiskt är en av Stockholms mest älskade platser, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Kristdemokraterna positiva

Centerpartiet och Kristdemokraterna tycker att det är bra att fastighetsägaren vill satsa på Stureplan, och att man i samband med rivning och ombyggnation också sparar och restaurerar äldre byggnader så att de kan återfå sin forna glans.

– Vi får ett bättre kvarter med fler bostäder, en helt ny tunnelbaneentré samt fler lokaler för butiker och nöjesliv. Samtidigt återskapas kulturhistoriska värden när marmorhallarna i Sturegallerian rustas upp, säger Erik Slottner (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.