”Nu ska vi tillsammans fundera på hur vi får Blue- Bot att gå mellan två bestämda platser” säger Oona Fagerholm.

Robot ska lära småbarn att programmera

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska förskolelärare lära sig att programmera tillsammans med barnen. Stockholms stad har bjudit in finska programmerare för att rusta barnen inför framtidens teknologiska arbetsmarknad.

Stockholms stad vill att barn ska få bättre förutsättningar på framtidens allt mer teknologiska arbetsmarknad. Därför bjuder staden in programmerare från grannlandet Finland för att inspirera pedagoger.

Linda Liukas är författare och programmerare, och för ett år sedan skrev hon boken ”Hej Ruby”.

–  Boken var tänk för barn mellan 6-9 år och deras föräldrar som en godnattsaga, när barnen vill veta hur teknikens värld fungerar, säger Linda Liuka.

Programmering i finska läroplanen

Men Linda Liukas blev överraskad av vilka som tog till sig an boken med den största entusiasmen.

– Den största överraskningen var att lärarna blev så förtjust i boken, säger hon.

I Finland har man nämligen ändrat sin läroplan så att kodning är en del av Finlands uppdaterade läroplan.

Robothumlan Blue-Bot

Det senaste året har de finskspråkiga förskolelärarna i Stockholm lärt finsktalande barn att koda på ”Finska stunden” . På Fältöverstens förskola har barnen lekt med en liten robothumla som de kallar Blue-Bot och genom leken fått lära sig programmering och kodning.

– Boken har varit en inspirationskälla för att vi via leken har fått  lära oss nya begrepp, säger förskolelärare  Oona Fagerholm.

Till hösten kommer de finska förskolelärarna även att undervisa på stadens svenskspråkiga förskolor. Då får fler barn chansen att möta Blue-Bot.

– I praktisk programmering har robotar använts. Nu ska vi tillsammans med barnen fundera över hur vi får Blue–Bot att gå mellan olika platser, säger Oona Fagerholm.

”Fel att bara unga killar i Silicon Valley kan bestämma”

Linda Liukas anser att det är viktigt för barnen att lära sig att programmera eftersom en större del av vår värld som kretsar kring en kod.

– Förr hade vi cd-skivor, nu har vi spotify. Vi betalade med kontanter men snart betalar vi med telefonen. Det är fel att bara unga killar i Silicon Valley kan bestämma vad som ska förändras i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.