Foto: TT

Romer hotas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En grupp med romer jagas genom Stockholm av aggressiva män. De har tvingats lämna Kista, de är rädda och känner sig förföljda.

Under natten till onsdagen hotades en grupp med romer av en aggressiv man när de sov utanför Kulturhuset i Stockholm. De vaknade av att han stod och filmade dem vid fyratiden.

– Han sa att han skulle komma tillbaka och slänga bensin på oss och tända eld på oss om vi inte lämnar, säger Elena som är gravid i åttonde månaden.

I fredags kastade en annan man bensin på en äldre kvinnas tillhörigheter, händelsen är polisanmäld.

De är rädda

De som utsattes för de hotfulla männen är rädda. Enligt en person på föreningen för hemlösa EU-migranter, HEM, har romerna under en tid förföljts av en grupp människor som trakasserar och hotar dem. De tvingades lämna Kista i nordvästra Stockholm för att de inte kände sig säkra där, men det har inte hjälpt.

I slutet av juni greps en man vid ett köpcentrum i Kista, när han för tredje gången ska ha attackerat EU-migranter, rapporterar SVT Nyheter. Hans mål ska ha varit att driva bort tiggare från området.

Vasila säger att han bara sov en timme under natten till onsdagen.

– Jag blev jättearg. Han gick runt oss flera gånger. Han sparkade på mig och alla andra som var där, säger han.

Hoten vardagsmat

Sådana händelser är vardagsmat säger personen på HEM, som vill vara anonym och också är rädd för hot och våld. Romerna kommer att bo på ett härbärge de närmaste nätterna men de vet inte exakt hur länge de kan stanna.

Fredagens händelse är polisanmäld och en förundersökning om misshandel, alternativt grov misshandel, är inledd enligt stationsbefälet Thomas Westin på Citypolisen.

– Man tittar på vad man kan göra, eventuellt om det finns film eller liknande, säger Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.