Här i Enskededalen går eleverna i roma kulturklass i skolan. Foto: SVT

Romsk profilklass läggs ner efter 20 år

Publicerad

Sveriges enda grundskoleutbildning med romsk inriktning läggs ned, efter kritik från Skolinspektionen.

– Vi har lyssnat på Skolinspektionen som säger att undervisningen är för dålig, säger Stockholm stads grundskoledirektör.

Roma kulturklass är Sveriges enda grundskoleutbildning med romsk inriktning. Profilklassen, som är tvåspråkig, startades för över 20 år sedan med syfte att få fler romska barn att gå till skolan. Men i slutet av augusti slog Skolinspektionen fast att undervisningen är för dålig. Stockholms stad måste betala 1,8 miljoner kronor i vite om inte bristerna åtgärdas.

– Vi har fått kritik från Skolinspektionen att undervisningen inte håller den kvalitet den borde. Därför kommer nu kulturklassen att successivt läggas ner, säger Inger Pripp som är grundskoledirektör i Stockholms stad till SVT Nyheter Stockholm.

Hög frånvaro och många underkända

Enligt Skolinspektionens rapport är lektionerna inte anpassade efter elevernas olika åldrar, eftersom barn mellan 6 och 16 år undervisas i samma klass. Under vissa lektioner är det oklart vilket ämne läraren pratar om och frånvaron är hög. Bristerna har lett till att 14 av 15 elever i årskurs 6-9 fått underkänt betyg i mellan två och tio ämnen flera terminer i sträck.

– Då kan man inte säga att eleverna har en utbildning som är likvärdig den som elever får i andra skolor. Det är mycket allvarligt, för då följer man inte skollagen, har Anna Rydin på Skolinspektionen sagt till SVT tidigare.

Profilklassen läggs ner

Vid årsskiftet kommer Roma kulturklass att börja fasas ut. Eleverna i årskurs 8 och 9 får gå klart sin utbildning, medan de yngre eleverna kommer att flyttas till vanliga klasser i Hammarbyskolan södra.

– Det är ju inte så att vi kommer att lämna de här barnen helt ensamma på den nya skolan. Lärarna finns kvar men får stöd av speciallärare, säger Inger Pripp.

Traumatiska minnen av skolgången

Flera familjer som känt sig trakasserade i den vanliga skolan har upplevt att de fått en fristad i Roma kulturklass, där de kunnat bevara sitt språk och sin kultur.

– Många av föräldrarna till barnen i den här klassen har traumatiska minnen från sin egen skolgång. Men idag har minoriteterna i Sverige en helt annan ställning än de hade förr. Nu måste vi visa att samhället har förändrats sedan föräldrarna gick i skolan, säger Inger Pripp.

Men många familjer har ju valt att placera sina barn Roma kulturklass eftersom det inte fungerat i en vanlig klass?

– Det är en utmaning vi har framför oss, men vi kommer att se till att allt blir bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.