Rulltrappor startas successivt – kommer att ta tid

Uppdaterad
Publicerad

Nu rullar återigen tre av de 39 rulltrappor som har stått still sedan den allvarliga olyckan vid Östermalmstorg för tre veckor sedan. Men det kan dröja länge innan alla är igång igen.

Sensorer monteras i varje rulltrappa, så om ett steg lossnar så kan det inte ramla rakt ner, samtidigt slår nödstoppet till och stannar trappan. I helgen godkändes den säkerhetslösningen för rulltrapporna som man jobbat med sedan olyckan vid Östermalmstorg för drygt tre veckor sedan.

– Det har varit ett jättestort jobb. Vi har jobbat med alla våra lokala resurser och även använt internationell expertis för att komma fram till den här unika lösningen som vi nu har implementerat. Det har varit mycket jobb, dagar och nätter och helger, säger Juha Mennander, vd för företaget Kone som står bakom lösningen och ansvarar för drift och underhåll av SL:s rulltrappor.

Fastnade i rulltrappa

Driftstopp redan andra dagen

Sedan i söndags rullar återigen tre av trapporna, men starten gick inte helt smärtfritt. På måndagmorgonen stannade en av dem under några timmar.

– Det här är helt nya lösningar med väldig hög säkerhet. Det innebär att det kan bli en del tillfälliga driftstopp i början eftersom trapporna är nu är lite känsligare, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Kommer att ta månader

Nu börjar ett intensivt arbete med att applicera lösningen på de 39 rulltrappor som stått still. Men det kommer ta tid, arbetet med en trappa uppskattas ta runt fem dagar. Vilket betyder att det kommer ta månader innan alla rullar som dom ska.

– Vi måste ju ha kunnig personal som gör det här och det tar flera dagar per rulltrappa. Så nu när det blivit godkänt får vi göra en detaljerad plan och se hur många veckor det kommer att ta att få alla i drift, säger Juha Mennander.

Börjar med uppåtgående trapporna

Östermalmstorgs trappor stod först på prioriteringslistan och näst på tur står T-centralen och Zinkensdamm. Där efter kommer stationerna betas av en efter en. Men ner för trapporna kommer man få traska ett tag till, man börjar nämligen att arbeta med de uppåtgående rulltrapporna.

– Det är fortfarande samma gamla rulltrappor men nu har den mekanisk förstärkning och flera olika sensorlösningar som minskar risken att någonting skulle hända med stegen igen, säger Juha Mennander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet