Foto: TT

Ryska bombplan smög under trafikplan

Uppdaterad
Publicerad

Ryska bombflygplan med avstängd radarsignal låg under ett passagerarflygplan på väg till Stockholm från Keflavik på Island.

-De valde att stänga av alla sina radarsignaler, vilket förhindrar vårt kollisionsvarningssystem från att fungera.

Två ryska bombplan flög med avslagna transpondrar in under ett passagerarflygplan som var på väg från Keflavik på Island till Stockholm i torsdags, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till den isländska tidningen MBL.

Bombplanen, av typ Tupolev Tu-22M, ska ha varit på väg mot Ryssland från ”närheten av Spanien”. De passerade under passagerarplanet över isländskt luftrum på 6 000 till 8 000 fots avstånd, motsvarande 2 000 till 2 700 meter.

-De valde att stänga av alla sina radarsignaler, vilket förhindrar vårt kollisionsvarningssystem från att fungera. Om de misslyckas med att hålla avståndet finns det inget från vår sida som ger oss någon varning, säger passagerarplanets pilot till MBL enligt Dagens Nyheter.

Det framgår inte vilket bolag passagerarplanet tillhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.