Midsommarfirande i Akalla by. Foto: SVT.

Så firar Akalla by midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Många besökare kom till Akalla by för att dansa, träffa vänner och äta gott.

Trots att regnet hängde i luften hade mycket folk samlats i Akalla by på fredagen för att fira traditionell midsommar. Klockan tolv och klockan tre var det dans runt den lövade midsommarstången och både små grodorna och raketen hanns med innan firandet var över.

11-årige Alex från Akalla var där tillsammans med sin hund Leo, som dagen till ära fått låna Alex midsommarkrans.

– Jag har kommit hit för att ha kul och dansa med mina kompisar. Det är roligt att se svenska traditioner. Jag är själv född i Sverige men min mamma är från Bolivia, säger Alex.

Många hade lövade kransar på huvudet och hade klätt upp sig lite extra för att fira sommaren.

Sheida Pourzeitani, Mahdieh Behmady och Anna Pakzad hade fått sina kransar av Madiehs make Mehrdad som tillverkat dem i bilen på väg till Akalla.

– Vi känner oss fina i kransarna. De symboliserar sommaren. Vi har varit med och dansat också, det var roligt.

Vad tycker ni om vädret?

– Det är typiskt midsommarväder! Det är alltid så här även om det är soligt dagarna innan, säger Anna Pakzad.

För dem som behövde fylla på med energi inför dansen, fanns det små stånd med olika sorters fika som churros, sockervadd och korv med bröd.

– Vi har kommit hit till Akalla by för att fira midsommar, säger Veronica Östlund som är här med sina två barn Kevin, 7 år, och Lukas, 4 år. Vi ska vara med på dansen klockan tre. Barnens pappa bor i Rinkeby så det passade bra att gå hit och så är det så fint här med alla djur och den fina naturen.

– Jag har fått sockervadd. Den är god säger Kevin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.