Längst till vänster sitter den misstänkta mördaren. Mannen till höger och fotografen kommer en och en halv timme efter att bilden tas att skjutas. Foto: Polisens förundersökning

Misstänkte mördaren och offren på restaurang strax innan mordet

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som dubbelmordet i Kista skedde umgicks offren och gärningsmannen. Bland annat tog de ett foto tillsammans på en restaurang. På tisdagen åtalades den misstänkte för mord och försök till grov utpressning.

Den 8 mars 2017 hittades två unga män skjutna i en bil i närheten av en grundskola i Kista. Männen avled av sina skottskador och polisen började utreda händelsen som mord. Tre dagar senare, den 11 mars, greps en 30-årig man i Danmark misstänkt för brottet.

Enligt polisens förundersökning såg dagen för mordet ut såhär:

Dubbelmordet i Kista

Mellan klockan 11:14 och 15:03 på morddagen förflyttar sig den misstänkte gärningsmannen mellan flera orter. Hans telefonaktivitet visar att han rör sig från Kista till Järfälla, Husby, Jakobsberg och Märsta via Barkarby. Under den här tiden ringer den misstänkte mördaren en av männen som senare samma kväll skjuts flera gånger, offret ringer också tillbaka.

Klockan 17:16-17:21 visar övervakningsfilm att de två männen som senare kom att hittas skjutna i samma bil syns tillsammans i Husby centrum. Om det är en slump eller om de stämt träff på något sätt är okänt.

Offren syns på övervakningsbilder tillsammans i Husby. Foto: Polisens förundersökning

Ett av offrens syster får skjuts

18:01 får en av de unga männens syster ett sms. Brodern sitter utanför i en bil tillsammans med den andre unge mannen samt den misstänkte gärningsmannen. Systern uppger i förhör att de kör hem till henne i Solna, varpå brodern, den andre unge mannen och den misstänkte gärningsmannen kör vidare.

Alla går på restaurang tillsammans en timme före mordet

Klockan 20:48 befinner sig både den misstänkte gärningsmannen och offren tillsammans på en restaurang i Stenhagen utanför Uppsala. En av de två unga männen som skjuts samma kväll tar ett kort på den misstänkte gärningsmannen (till vänster), en annan man (mitten) och det andra blivande offret (till höger).

Klockan 21:29 visar polisens telefonanalys att männen börjar lämna Uppsala. Mannen i mitten på bilden blir avsläppt i Årsta. De blivande offren och den misstänkte gärningsmannen fortsätter resan.

Ett av offren pratar i telefon när han blir skjuten

21:47 blir en av de unga männen uppringd av en kvinna. I förhör uppger hon att mannen bland annat nämner att de ska åka förbi Kista och att den andre unge mannen i bilen ”ska berätta en skitrolig sak”. Mannen sätter därefter på högtalarfunktionen på telefonen varpå han själv och den andre unge mannen börjar skratta.

Enligt förundersökningen beskriver den förhörda kvinnan att hon hör ljud, det låter som att telefonen tappas i golvet och ett skrapande ljud följt av ljudet av en person som inte kunde andas ordentligt. Hon trodde att männen hade krockat. En annan kvinna tar upp telefonen och pratar med henne, och säger att männen blivit skjutna. Samtalet avslutas klockan 22:11.

Polisbilar och avspärrningar kring platsen där två män i en bil sköts till döds i Kista i nordvästra Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Någon gång efter klockan 21:50 stängs den misstänkte gärningsmannens telefon av i höjd med Upplands Väsby. Oklart varför. Han kan ha stängt av den själv, hans batteri kan ha tagit slut eller han så är han utanför täckningsområde står det i förundersökningen.

Fram till klockan 02:07 är det ett flertal personer som försöker komma i kontakt med den misstänkte gärningsmannen, men lyckas inte för att telefonen är av. Vid denna tidpunkt slår den misstänkte på telefonen igen.

Den 10 mars kopplar den misstänkte gärningsmannen upp sig klockan 06:04 i Danmark, och klockan 08:23 i Tyskland.

Den 13 mars grips den misstänkte gärningsmannen i Danmark efter att han åker färja dit från Tyskland.

Den misstänkte gärningsmannen när han gripits i Danmark. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Kista

Mer i ämnet