Så påverkas du i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under natten lyckades man få bort loket i tunneln vid Södra station, nu är två av de fyra spåren öppna. Dock är planen inte att låta fler tåg passera, och nu drar SL in ersättningsbussarna.

Det är främst tåg som kommer söder ifrån som påverkas av ursprågningen. Endast varannan avgång med fjärrtågen till och från Malmö och Göteborg går, men kör i stället med dubbelt så långa tåg.

Inga snabbtåg

Övriga fjärrtåg söderifrån vänder vid Södertälje eller Flemingsberg, där resenärer får byta till pendeltåg in till Stockholm.

Tågurspårning vid Södra station

Enligt Trafikverket kommer SL:s pendeltåg att gå som vanligt under dagen, med undantag för linjen Västerhaninge-Kungsängen, som vänder vid Älvsjö och Stockholms central. Vilket innebär vartannat tåg som kommer söder ifrån. Extra pendeltåg i rusningstrafik ställs också in på samtliga linjer, vilket kan leda till trängsel.

– Egentligen påverkar bärgningen inte våra tågavgångar alls. Det är klart att det blir trängre på tågen det är en konsekvens av det här – vi har sett att många väljer tunnelbana vilket är positivt men det kommer att vara extra trängsel i några fler dagar vilket vi hoppas att resenärerna står ut med, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour.

Ersättningsbussar dras in

Trots att prognosen är att det kommer dröja nära två veckor innan problemen är åtgärdade väljer SL att i dag dra in de få ersättningsbussar som gått fram till och med i går.

– Vi har sett att behovet var väldigt litet, det går fortfarande ordinarie bussar som verkar räcka, säger Bengt Stenberg.

Det handlar om ersättningsbussen mellan Telefonplan och Älvsjö vilken var den enda streckan som fått ersättningsbussar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågurspårning vid Södra station

Mer i ämnet