Cirka 17.000 löpare ska springa staden runt, två varv. Bilden är ett montage. Foto: SVT/TT

Så påverkas staden av maratonhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fullt upp i city på lördag, med både Stockholm Marathon, en festival och ett demonstrationståg. Lämna bilen hemma är ett bra tips.

Stockholm Marathon startar och slutar vid Stockholms stadion och pågår i princip hela dagen, med start klockan 12. Loppet går runt hela innerstaden och det blir stora avspärrningar. Men det brukar inte bli några större problem, menar Lars Byström på Stockholmspolisen.

– Stockholmsbilisterna är väldigt vana att det händer saker. Det kan bli lite gny och gnäll men de flesta accepterar att lopp och evenemang ingår i att leva i en storstad.

Fullt med folk

Det 42.195 meter långa loppet springs på Stockholms gator för trettionionde gången, och enligt prognoserna kommer 16.800 personer delta under lördagen, något mindre än vad det har varit de senaste åren. För den hågade går det fortfarande att anmäla sig, fram till klocka 11 under startdagen.

Foto: Stockholmmarathon.se

Banan brukar vara kantad med folk som hejar på. Dessutom är det den stora matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården, och dessutom kommer det vara ett demonstrationståg som går på Södermalm vid 14-tiden.

De flesta bussar i innerstan påverkas, vissa hållplatser dras in eller flyttas. SL rekommenderar att man är ute i god tid och helst använder tunnelbanan.

Säkerheten under helgen

Hur ser det ut med säkerheten inför maraton, med tanke på de terrordåd som skett?

– Vi har en planerad kommendering ute, och vi har inte förändrat något, säger Lars Byström, och lägger till:

– När vi tittar på sådana här evenemang har vi alltid med oss det mentalt, att något kan hända. Vi har utbildat vår personal att kunna agera.

Precis som med den stora fotbollsmatchen nyligen mellan Manchester United och Ajax så kommer polisen ha en del personal ute med det som kallas förstärkningsvapen, det vill säga automatvapen.

Fler bankartor hittar man här.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Trafiken under maran

Framkomligheten i stora delar av innerstaden kommer att vara mycket begränsad, alla detaljer för trafiken hittar man på stockholmmarathon.se

Busslinjer som påverkas: 1, 2, 3, 4, 50, 53, 54, 55, 57, 59, 61, 65, 66, 67, 69, 72, 74 och 76.

Linje 55 och linje 65 är helt indragna. det finns också en mängd indragna busshållplatser längs linjerna, för att hålla sig uppdaterad, se sl.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.