Så ska lärarnas arbetsbörda lättas

Uppdaterad
Publicerad

Vissa prov och moment ska strykas från lärarnas officiella att-göra-lista, men det räcker inte på långa vägar, menar lärarna.

UIM, PRIO, LUS, IUP, LEAN, FRONTER. Förkortningar som är rena grekiskan för alla utom Stockholms lärare, som dagligen stöter på de här olika momenten och programmen.

Men efter arbetsmiljöverkets kritik och viteshot på två miljoner kronor har skolborgarrådet några första förslag på hur lärarnas arbetsbörda ska lättas.

Lärarnas arbetsbörda

– Det är till exempel att se över alla dessa prov som kanske inte behövs, se över om det finns möjlighet för annan administrativ personal att föra in provresultat, istället för lärarna. Vi kan också se över mötesstrukturen. Det finns mängder av åtgärder vi kan vidta i Stockholm, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Bland annat ska vissa moment slopas eller bli frivilliga, som till exempel det så kallade stockholmsprovet i matematik, UIM.

ABC: Det är ju du själv som infört vissa av de här proven. Varför kan man ta bort dem så enkelt? Behövdes de inte från början då?

– Skillnaden är att vi inte hade nationella prov tidigare. Nu måste vi börja ifrågasätta vissa gamla prov som vi har i Stockholm, säger Lotta Edholm (FP).

Att ta bort vissa av momenten är bra, men det räcker inte, menar lärarfacket Lärarnas Riksförbund. Att lärarna ska ägna sig mer åt faktisk undervisning måste bli tydligare.

– Det som saknas är en tydlig inriktning, att man är beredd att ta väldigt stora tag bland de arbetsuppgifter lärarna utför idag för att får ner de till en rimlig nivå, säger Ragnar Sjölander, Lärarnas Riksförbund. Lärare måste få fokusera på undervisning, som de är utbildade för att göra.

– Det är nästa steg. Dokumentet till utbildningsnämnden nästa vecka är ett första steg. Vi har valt att göra det här stegvis för att visa för lärarna att vi tar uppdraget på väldigt stort allvar, säger Lotta Edholm (FP).

För att underlätta lärarnas arbete ytterligare, är ett krav från skolborgarrådet att alla lärare ska ha en egen dator, självklart 2013 kan tyckas.

– Det är någon tragik i att inte ha en egen arbetsdator som redskap, är en verklighet för många lärare i dag, säger Ragnar Sjölander.

– Det kan man tycka är märkligt. Sanningen är att de flesta lärare redan har det i dag, men nu sätter vi ner det skriftligt att det måste vara så, säger Lotta Edholm (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarnas arbetsbörda

Mer i ämnet