Samlade in pengar – nu öppnar ny vårdenhet

Uppdaterad
Publicerad

I april öppnar en helt ny enhet på Astrid Lindgrens barnsjukhus där man kommer ha möjlighet att pröva nya behandlingar mot cancer. Satsningen har blivit möjlig genom Johanna och Fredrik Malm som startade stiftelsen ”Entrepreneurs for Good“ efter att de förlorade sin egen son, Nelson, i cancer.

När Nelson var två och ett halvt år började han få ont i magen. Efter att föräldrarna vänt sig till vårdcentraler och till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus kunde läkarna konstatera att Nelson hade en hjärntumör. Tumören opererades bort men senare visade det sig att Nelson hade en aggressiv form av cancer.

Efter cellgiftsbehandling och strålning under tio månader gick Nelson bort.

Det var 2013. Sedan dess har familjen kämpat vidare genom att försöka göra vården bättre för andra barn som drabbas av cancer.

Privat initiativ

– Vi stod inte ut med tanken på att ha sett den här svåra världen med resursbrister utan att göra något åt det, säger Johanna Malm som är Nelsons mamma.

Efter ett års samtal och möten med Karolinska har deras privata initiativ, Entrepreneurs for Good, gett konkreta resultat.

– Detta har lett till att vi kan nu starta en klinisk prövningsenhet. Vi har anställt två läkare och en sjuksköterska, säger Arja Harila-Saari som är sektionschef Astrid Lindgrens barnsjukhus.

”Kommer rädda liv”

Enligt henne klarar sig runt 80 procent av alla cancersjuka barn i dag. Men den andelen har varit nästan konstant de senaste 15 åren. För att fler barn ska överleva behöver man testa nya mediciner och behandlingar. Tack vare Johanna och Fredrik Malms stiftelse öppnar en helt ny enhet för just detta i april.

– Vi tror att det kommer rädda liv, att vi kommer kunna förbättra prognoserna för barn med cancer, fortsätter Arja Harila-Saari.

Samlat in miljoner

Hittills har stiftelsen samlat in tre miljoner kronor vilket garanterar att den nya enheten är i drift året ut. Målet är att man ska driva verksamheten i minst tre år. Nu fortsätter insamlingen till stiftelsen men familjen Malm är kluvna till att det ska behövas privata pengar i landstingets vård.

– Å ena sidan är det tragiskt att det ska behöva vara så men å andra sidan blir det allt vanligare internationellt. Just nu är vi glada att vi är på väg att lyckas med det här, säger Fredrik Malm som är pappa till Nelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.