Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Barakat Ghebrehawariats kritik mot arrangören och kulturchefens svar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Samtal på Kulturhuset stadsteatern anklagas för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Ett panelsamtal under Kulturnatten i Stockholm urartade i helgen efter att personer i publiken uttalat n-ordet. Statsvetaren Barakat Ghebrehawariat var del av panelen och fick själv säga ifrån, när arrangören inte ingrep.

– Det slutade med att jag lämnade rummet, stämningen blev väldigt hätsk och fientlig, säger han.

Panelsamtalet under Kulturnatten skulle handla om dagens samhällsdebatt, rasism och kulturdebatter med avstamp i ”Tintin-gate”. Barakat Ghebrehawariat bjöds in som erfaren debattör och författare inom ämnet.

I samband med frågor från publiken yttrades N-ordet och vakter tillkallades.

Starka reaktioner på sociala medier

Nu riktar han kritik mot arrangören i ett inlägg på sociala medier. Inlägget har väckt starka reaktioner.

– Jag känner mig ledsen och besviken men jag ska poängtera att det här inte är första gången. Jag tycker att det gått för långt och att öppna rasistiska uttryck förekommer allt oftare.

Kulturhuset ber om ursäkt

Kulturchefen har bett om ursäkt och de utreder nu händelsen.

– Hade jag själv varit i rummet hade jag bett om att inte använda den typen av ord. Uppenbarligen kunde vi gjort något annorlunda, säger Linda Beijer, kulturchef Kulturhuset Stadsteatern.

– Men vi vill inte ha fler ursäkter, vi vill ha förändring, säger Barakat Ghebrehawariat.

Motdebattören: Inget att be om ursäkt för

På scenen under samtalet fanns även författaren och journalisten Ola Wong. Han säger till Expressen att han inte tycker Kulturhuset har något att be om ursäkt för.

– Jag tycker att om man går in i en debatt om gamla kulturdebatter som handlar om just det ordet så är det märkligt om man inte kan hantera det, säger han till tidningen.

Panelsamtalets moderator, Stina Oscarsson, skriver i Svenska dagbladet att hon har svårt att ta det hela på allvar:

”Vårt uppdrag var att se var vi hamnat ett drygt decennium efter Tintingdebatten 2012. Och jag kan bara konstatera att kvällen blev någon sorts live-performance som tydligt visar att vi inte kommit någon vart allt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.